ZF 24

Indicele bursier BET este aproape de a atinge maximul ultimilor 5 ani. Va reuşi să treacă pragul de care s-a lovit în 2010 şi 2011?

Indicele bursier BET este aproape de a atinge maximul...

Autor: Adrian Cojocar

30.09.2013, 19:55 1065

Dacă va reuşi să treacă de pragul de 6.100 de puncte, indicele BET va ajunge la cel mai ridicat nivel din august 2008, înainte de falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, care a declanşat criza mondială.

Acest prag a mai fost testat de in­di­ce­le BET în aprilie 2010 şi în aprilie 2011, însă atunci piaţa nu a avut putere să continue şi bursa a intrat pe o ten­din­ţă de scădere în preajma acestor ma­xime.

Întrebarea este dacă de această dată piaţa îşi va continua ascensiunea sau se va repeta scenariul din anii precedenţi.

Cei mai mulţi analişti sunt optimişti şi cred că indicele BET va reuşi să iasă până la sfârşitul anului din „tunelul“ în care a evoluat din anul 2010 şi până în prezent, între un minim de 4.200 de puncte şi un maxim de 6.100 de puncte.

„Din punct de vedere tehnic, sem­na­lele pe piaţa locală sunt încurajatoare, aşa cum erau şi în iunie, când pre­ve­deam o cotaţie mai mare de 5.540 pen­tru indicele BET. Deşi ne situăm actual­mente aproape de 6.100, nivel care a generat presiune la vânzare în două rânduri până acum, în 2010 şi 2011, mizez pe faptul că de data aceasta pre­ţu­rile vor continua ascensiunea dincolo de acest prag-cheie“, este de părere Dan Rusu, şeful departa­men­tului de analiză din cadrul firmei de brokeraj BT Securities.

El mizează pentru următoarele trei luni de zile pe o creştere a indicelui BET cuprinsă între 9% şi 23% faţă de nivelul actual, de circa 6.043 de puncte.

„Îmi păstrez perspectiva pozitivă pe care am adoptat-o pe termen lung, după co­recţiile severe din vara lui 2011, asupra pieţei româneşti şi pieţelor euro­pene în general. Astfel, mă aştept ca in­di­cele BET să încheie anul cel puţin la 6.600 şi, în cel mai bun caz, la 7.430. In­di­cele financiar BET-FI are din partea noastră ca obiectiv minim pentru finele anului 28.450 (în proximitatea maxi­me­lor atinse în luna martie) şi, în cazul op­timist, 29.500 - 30.000“, a precizat Rusu.

Alexandru Preda, analist tehnic la firma de intermediere Broker Cluj, consideră că evoluţia mai mult laterală a bursei din ultimii trei ani arată o zonă de consolidare a trendului ascendent iniţiat în martie 2009 şi crede că o străpungere ascendentă a rezistenţei de la 6.100 de puncte pe indicele BET ar confirma con­tinuarea trendului ascendent pe termen mediu şi lung.

„Acest fapt poate fi generat de publi­carea începând cu finalul lunii octom­brie a rezultatelor companiilor pe trimes­trul al treilea. Semnalele de pe pieţele externe sunt bune: aproximativ la mijlocul lui septembrie piaţa ame­ri­ca­nă a marcat noi maxime istorice atât pe indicele Dow Jones, cât şi pe S&P500, iar indicele german DAX a reuşit aceeaşi performanţă. Astfel suc­ce­siunea de minime şi maxime este în continuare ascendentă, iar cotaţiile ac­tuale sunt deasupra mediei de 200 de zile în cazul tuturor acestor indici. Deşi în ultima săptămână ambele pieţe au su­ferit corecţii din punctele lor de maxim, încă nu există vreun semnal de întoar­ce­re de trend pe termen mediu, din perspectiva analizei tehnice“, a precizat Preda.

El se aşteaptă ca într-un scenariu negativ indicele BET să scadă până la sfârşitul anului cu 9%, iar într-un sce­na­riu pozitiv să urce cu 7,6%, precizând că acordă o probabilitate mai mare scena­riu­lui pozitiv având în vedere trendul ascendent aflat în desfăşurare pe termen mediu atât pe pieţele externe, cât şi pe plan intern.

BNR a decis să reducă ieri dobânda de politică monetară cu 0,25%, la 4,25%, în linie cu aşteptările analiştilor, după ce în august a tăiat dobânda cu 0,5%, surprinzând analiştii, care nu anticipau o reducere atât de bruscă a dobânzii.

Atunci impactul deciziei BNR s-a simţit pe bursă mai ales la nivelul acţiunilor bancare.

Dan Rusu este de părere că de această dată reducerea dobânzii nu va avea un impact major asupra pieţei locale, în timp ce analistul de la Broker consideră că pe termen mediu această decizie contribuie la reducerea costului de finanţare a companiilor şi de ase­me­nea la reducerea ratei de dobândă fără risc, ceea ce ar putea atrage interesul şi capitalul investitorilor către bursă.

Creşterea indicelui BET cu 18% de la începutul anului a fost susţinută de evoluţia acţiunilor Fondul Proprietatea, care au urcat cu 39% pe fondul sutelor de milioane de euro distribuite către acţionari atât prin dividende cât şi prin operaţiuni de răscumpărare de acţiuni şi distri­buire a unor sume din capitalul socie­tăţii. De asemenea, o evoluţie bună au avut şi acţiunile Băncii Carpatica (BCC), care au urcat cu 68% de la înce­putul anului, reprezentând una dintre cele mai bune evoluţii de pe bursă, în condiţiile îmbunătăţirii rezultatelor financiare şi revenirii pe profit începând cu anul trecut, însă acţiunile BCC au fost introduse în indicele BET abia la finalul lunii septembrie.

Analiştii cred că pe pieţele externe există unele riscuri de corecţii, însă nu de o amploare prea mare, pe piaţa americană acestea fiind alimentate în prezent de discuţiile privind plafonul de îndatorare al SUA.
 

Cum poţi investi în indicele BET

Investitorii care vor să profite de creşterile viitoare ale indicelui BET au două variante: fie să cumpere de pe bursă acţiunile din componenţa indicelui astfel încât să-şi facă un portofoliu care să reflecte în mare structura indicelui BET, fie să cumpere titluri într-un fond de investiţii care urmăreşte structura indicelui BET.

În primul caz, pentru a-şi face un portofoliu care să reflecte (în mare) structura indicelui BET, un investitor ar avea nevoie în acest moment de cel puţin 2.300 de lei (515 euro). Asta deoarece acţiunile Transgaz Mediaş, care au o pondere de 8,2% în indice, au un preţ de 189 de lei pe bursă, de unde rezultă că pentru restul de nouă acţiuni din indice investitorul va trebui să aloce peste 2.100 de lei, pentru a copia ponderile din indice.

De exemplu, pentru acţiuni FP, suma alocată ar fi de 475 de lei pentru un pachet de 620 de acţiuni, iar pentru titlurile Broker Cluj, care au cea mai mică pondere în indice, investitorul ar trebui să aloce 13 lei, echivalentul a 97 de acţiuni. Crearea unui astfel de portofoliu este destul de dificilă, având în vedere că majoritatea acţiunilor se tranzacţionează pe bursă în pachete de câte 500. Astfel, pentru a putea replica structura indicelui BET ţinând cont şi de condiţiile de tranzacţionare de pe bursă, un investitor va avea nevoie de circa 11.200 de lei (2.510 euro).

Pentru investitorii mici, care nu au la dispoziţie sume atât de mari pentru investiţii pe bursă, alternativa este investiţia în fonduri mutuale care replică structura indicelui BET. Un astfel de fond este Certinvest BET Index, administrat de Certinvest. Un singur titlu Certinvest BET Index costă 122,5 lei.

O alternativă şi mai ieftină este Tradeville BET ETF, un fond de investiţii ale cărui unităţi sunt tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti. Un titlu TVBETETF era cotat ieri la 6,3 lei. Preţul pe bursă al titlurilor variază în funcţie de evoluţia titlurilor din portofoliul fondului, care urmăreşte exact structura indicelui BET. De la începutul anului, TVBETETF are o creştere de 17,5%, la fel ca indicele BET.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO