ZF 24

Indienii găsesc Terapia Cluj cu afaceri de jumătate de miliard de lei şi cu un profit de peste 100 mil. lei

Dragoş Damian, CEO al Terapia Ranbaxy Cluj: Singura modalitate de creştere este lansarea de noi produse, dar aceasta înseamnă de fapt canibalizarea produselor unei alte companii.

Dragoş Damian, CEO al Terapia Ranbaxy Cluj: Singura modalitate de creştere este lansarea de noi produse, dar aceasta înseamnă de fapt canibalizarea produselor unei alte companii.

Autor: Ioana David

16.04.2014, 00:00 309
Terapia Ranbaxy, cel mai mare producător local de medicamente, a înregistrat anul trecut un profit net de 109 mil. lei (24,7 mil. euro), în creştere cu aproape 13% com­para­tiv cu nivelul din 2012, respectiv o marjă de pro­fit de 20%. Totodată, cifra de afaceri a companiei a tre­cut pragul de jumă­tate de miliard de lei, creş­te­rea fiind la jumătate comparativ cu cea a profitului.

„Creşterea cifrei de afaceri a fost sub cea bu­ge­tată din cauza sezonului mai slab de la ex­port, din Rusia, unde iarna a fost mai blândă (prin­cipalul produs exportat de Terapia este Faringo­sept, pentru dureri de gât – n.red.). Pe piaţa internă creşterea vine din medicamentele care se eliberează fără prescripţie medicală“, a spus Dragoş Damian, CEO al Terapia Ranbaxy.

Prognoza iniţială a producătorului preve­dea o creştere de 10% a businessului anul trecut.

WikiZF: Profilul companiei Terapia S.A.

Fabrica Terapia de la Cluj este deţinută de Ranbaxy, care recent a făcut obiectul unei tranzacţii internaţionale, fiind preluată de rivalii de la Sun Phar­ma­ceu­tical. Valoarea acestei tranzacţii este de peste 3 mld. dolari şi permite accesul Sun la un grup cu afaceri de 1,8 mld. dolari pentru care Terapia este a treia mare fabrică din reţea şi poarta de intrare în Europa.

Grupul Ranbaxy au plătit 324 mil. dolari în 2006 pentru Terapia, nivel record pentru piaţa farmaceutică locală. La acea vreme Ranbaxy era în plină ascensiune, dar în ultima perioadă s-a confruntat cu probleme în SUA, piaţă de pe care anul acesta a fost nevoită să iasă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO