ZF 24

„Industriaşii“ şi agenţii imobiliari sunt angajaţii cei mai recompensaţi cu pensii private facultative

„Industriaşii“ şi agenţii imobiliari sunt...

Autor: Roxana Pricop

03.06.2015, 18:38 351
Peste o treime din cei 356.000 de angajaţi care contribuie la un cont de pensii private fa­cul­tative (pilon III) lucrează în industrie, în sec­torul tranzacţiilor imobiliare şi în cel al in­ter­medierii financiare. Cel mai slab repre­zen­tate sectoare de activitate sunt agricultura şi serviciile hoteliere.
 
Printre companiile din in­dus­trie care oferă angajaţilor be­ne­ficii extrasalariale de tipul con­tribuţiilor la un fond de pensii private facul­ta­tive se numără Conpet Ploieşti, transportator de petrol controlat de statul român. Şi Romgaz, cel mai mare producător de gaze, unde statul român de­ţine pachetul de control, a acordat astfel de beneficii anul trecut. Pentru Conpet Ploieşti lucrează 1.700 de angajaţi, potrivit datelor de la finalul anului trecut, iar pentru Romgaz lucrează peste 6.200 de anga­jaţi. În cazul Conpet, compania este cea care plă­teşte contribuţiile la pensia facultativă pentru salariaţi, iar angajaţii şi-au ales singuri fondul la care vor să aibă pensia facultativă. 
 
Din sectorul financiar, unul dintre anga­ja­torii care au introdus ca beneficiu pentru an­ga­jaţi posibilitatea de a opta pentru pensii pri­va­te facultative este BCR, cea mai mare bancă locală.
 
Potrivit informaţiilor disponibile anul trecut, aproximativ 3.000 de angajaţi ai BCR au optat ca în pachetul de beneficii să aibă pensie privată facultativă, pentru care banca suportă o contribuţie egală cu cea a anga­jatului, de 200 de euro pe an.
 
În luna martie a acestui an, aproximativ 61% din contribuţiile la fondurile facultative au fost plătite de către angajatori (49,8%) sau de către participanţi împreună cu angajatorii lor (11,1%), în timp ce 39% dintre participanţi au plătit singuri contribuţiile, potrivit rapor­tu­lui trimestrial emis de Autoritatea de Su­pra­ve­ghere Financiară.
 
Toţi cei care au un cont de pensii facul­ta­ti­ve beneficiază de deductibilitate fiscală până la pragul de 400 de euro. Mai exact, aceştia plă­tesc un impozit pe venit mai mic la stat.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO