ZF 24

Inflaţia din zona euro a încetinit în septembrie la 0,3%, situându-se de 12 luni sub nivelul de 1%

Inflaţia din zona euro a încetinit în septembrie la...

Autor: Luiza Chiroiu

30.09.2014, 16:31 74

Rata inflaţiei din zona euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din octombrie 2009 până în prezent şi se află cu mult sub ţinta pe termen mediu asumată de Banca Centrală Europeană (BCE), de puţin sub 2%.

Banca anticipează pentru acest an o inflaţie de 1%, iar pentru anul viitor de 1,3%.

Scăderea preţurilor de consum în luna septembrie a fost anticipată de majoritatea analiştilor economici, potrivit MarketWatch. De asemenea, analiştii estimează că BCE nu va lua nicio măsură în acest sens în cadrul întâlnirii Consiliului guvernatorilor, programată joi în Italia.

BCE aşteaptă acum rezultatele celor două valuri de măsuri de stimulare a economiei din regiune pe care le-a implementat din iunie până în prezent. Printre acestea se numără acordarea de credite ieftine pe termen mediu către băncile europene, reducerea dobânzii de politică monetară şi cumpărarea de obligaţiuni garantate cu active.

Şomajul din zona euro a stagnat în luna august, situându-se la acelaşi nivel de 11,5%, ca în luna iulie, potrivit datelor Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO