ZF 24

INS: Activitatea din industrie şi construcţii va fi pe plus până în iulie, la fel şi în comerţ

INS: Activitatea din industrie şi construcţii va fi pe...

Autor: Departamentul Economic

30.05.2016, 09:46 202

Însă, preţurile din comerţul cu amănuntul vor înregistra o scădere uşoară.

În acelaşi timp, în industrie, construcţii şi servicii se va remarca o tendinţă de creştere moderată a numărului de salariaţi

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creşterea volumului producţiei (sold conjunctural +19%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +51%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -39%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează creştere moderată, soldul conjunctural fiind de +6% pe total industrie prelucrătoare.

În construcţii se mizează pe creşterea volumului producţiei (sold conjunctural +27%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%) şi relativa stabilitate a preţurilor.

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -13%) şi a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -10%).

Pe zona de servicii, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%), în paralel cu cea a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO