ZF 24

INS: Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut la zece luni cu 14,7%

INS: Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut la...

Autor: Roxana Rosu

05.12.2016, 09:57 102

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în octombrie cu 7,9% faţă de luna octombrie 2015, avansul din primele zece luni fiind de 14,7%.

În octombrie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut  atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%, respectiv cu 10%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Evoluţia a fost susţinută de la vânzările de produse nealimentare (+14,1%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,9%) şi de comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,4%).

Faţă de septembrie, afacerile din comerţ s-au redus cu 0,2%, serie brută, ca urmare a scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-7,4%). Pe de altă parte, indicatorul a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,5%, ca urmare a creşterii vânzărilor de  produse nealimentare (+3,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,4%).  Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate  a scăzut cu  5,9%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.X.2016, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2015 a înregistrat o creştere cu 14,7% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+16,5%), vânzărilor de produse nealimentare (+15,2%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,9%).

În perioada ianuarie-octombrie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere cu 14,7%, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+16,8%), vânzărilor de produse nealimentare (+14,8%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,9%). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO