ZF 24

Inspectoratul de Stat în Construcţii şi-a mutat cei 155 de angajaţi din Bucureşti într-un sediu nou de 17 mil. euro

În imobilul cu o suprafaţă de 6.200 mp din apropierea Pieţei Unirii lucrează doar cei 155 de angajaţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii

În imobilul cu o suprafaţă de 6.200 mp din apropierea Pieţei Unirii lucrează doar cei 155 de angajaţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii

Autor: Cristi Moga

07.01.2014, 20:27 5050

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice respon­sabilă cu respectarea normelor şi calităţii în domeniul construcţiilor, şi-a mutat de la sfârşitul lunii octombrie cei 155 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti într-un sediu cu 11 etaje din apropierea Pieţei Unirii care a implicat o investiţie de aproape 17 milioane de euro.

Sediul se află încă din 2007 în proprietatea ISC, în urma unei achiziţii controversate cu o va­loa­re de aproape 11 milioane de euro (37,1 mil. lei) care a de­terminat începerea urmăririi penale împotriva conducerii instituţiei de la acea vreme. Ulterior, în ultimii ani, ISC a mai investit alte 25 de milioane de lei (circa 5,6 mil. euro) pentru finalizarea construcţiei situate pe strada C.F. Robescu, numărul 23.

Practic, instituţia a cheltuit câte 107.000 de euro pentru fiecare angajat în vederea pro­iectării şi construirii acestui sediu. Spre comparaţie, cu banii investiţi în acest sediu inspectoratul ar fi putut cumpăra 155 de apar­tamente cu trei camere pe bulevardul Unirii, în centrul Capitalei, câte unul pentru fiecare salariat care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti.

„Mutarea a avut loc în perioada 17.10.2013 - 31.10.2013 şi au fost mutaţi toţi angajaţii din aparatul central (92 de oameni) şi Inspectoratul Regional în Construcţii Bucureşti - Ilfov (63 de persoane). Deoarece ISC îşi desfăşura activitatea în trei locaţii diferite, mutarea a fost necesară pentru eficientizarea activităţii instituţiei. În ceea ce priveşte vechiul sediu, acesta a fost predat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice“, au declarat pentru ZF reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii într-o notă avizată de inspectorul general adjunct Ionuţ Cotarcea.
 

Ce înseamnă 107.000 de euro în piaţa de birouri din Bucureşti?

Metrul pătrat de util de birouri de calitate în Bucureşti costă în prezent aproximativ 2.500 de euro (sumă în care este inclusă şi cota din spaţiile comune şi locurile de parcare ale proiectului), ţinând cont de cea mai importantă tran­zacţie realizată în ultimul an, şi anume vânzarea imo­bi­lului The Lakeview (25.000 mp utili) de pe stra­da Barbu Văcărescu pentru un preţ total de 61,7 mil. euro. În medie, companiile din Bucureşti alocă un spaţiu de circa 10-11 metri pătraţi pentru fiecare angajat (biroul său plus cota din coridoare, spaţii comune şi săli de şedinţă), astfel că printr-o investiţie de maximum 30.000 de euro per angajat poate fi cumpărat un sediu de birouri de calitate în Bucureşti.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a ocupat integral clădirea cu 11 etaje şi o suprafaţă de 6.200 de metri pătraţi din strada Robescu, astfel că imobilul nu poate primi şi alţi ocupanţi sau alte funcţiuni care să justifice investiţia. „Nu, nu mai sunt spaţii libere în sediul din C.F. Robescu şi nu vor fi mutate alte instituţii sau firme în incinta clădirii“, au mai declarat reprezentanţii ISC. Instituţia este condusă de la finalul lunii noiembrie 2013, la propunerea vicepre­mierului Liviu Dragnea, de Paul Racoviţă, fost purtător de cuvânt al instituţiei, care l-a înlocuit pe Petru Cost, al cărui mandat începuse în iunie 2012.

Povestea clădirii din strada C.F. Ro­bescu începe în 2006, când au fost demarate iniţial lucrările, iar în 2007 imobilul a fost cumpărat la stadiul de structură de beton de firma Balpo Investment, ai cărei acţionari erau Mihai Balmuş şi Eugen Viorel Popa. La puţin timp după această achiziţie, Balpo a vândut clădirea către ISC, în toamna anului 2007, şi doar şase ani mai târziu imobilul a ajuns să fie ocupat şi utilizat.
 

Instituţiile statului încep să prefere turnurile cu faţadă de sticlă

Principalul sediu al ISC din Bucureşti era situat în strada Apolodor, în clădirile situate vizavi de Palatul Parlamentului, dar acesta nu este singurul caz în care o instituţie publică decide mutarea într-un imobil modern, cu faţade de sticlă.

De mai mulţi ani Primăria Municipiului Bucureşti şi-a mutat sediul într-un turn închiriat din zona Grozăveşti, în timp ce Primăria Sectorului 1 îşi desfăşoară acti­vitatea într-un imobil din zona Băneasa. Ambele instituţii deţin sedii proprii în centrul oraşului, în cadrul unor clădiri istorice, la care de mai mulţi ani au fost începute lucrări de reabilitare ce nu dau semne să se încheie curând. Totodată, şi Poliţia de Frontieră şi-a construit în ultimii ani un sediu nou în zona Răzoare, în timp ce Ministerul Fondurilor Europene a decis la finalul anului trecut să închirieze un spaţiu de peste 3.000 de metri pătraţi în clădirea Tower Center din Piaţa Victoriei, al doilea turn din Bucureşti ca înălţime.

Pe de altă parte, statul, prin intermediul RA-APPS, al primăriilor şi ministerelor, deţine în continuare mii de proprietăţi administrate ineficient, în timp ce guvernul inventează noi taxe pentru acoperirea deficitului bugetar.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO