ZF 24

Intel a primit cea mai mare amenda din istoria UE: 1 miliard de euro pentru practici anticoncurentiale

13.05.2009, 14:07 103

Compania Intel, cel mai mare producator de chipuri pentru computere, a fost amendata cu suma record de 1,06 miliarde de euro de autoritatile antitrust ale Uniunii Europene pentru practici anticoncurentiale in perioada 2002-2005, scrie Bloomberg.

Dupa o investigatie care a durat opt ani, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca grupul a distorsionat concurenta acordand reduceri producatorilor de computere care cumparau toate sau aproape toate cipurile de la Intel.

Amenda primita de Intel este cea mai mare acordata de autoritatile europene, fiind urmata de cea primita de Microsoft in 2004, in valoare de 497 mil. euro.

"Milioane de consumatori europeni au avut de suferit din cauza Intel care, actionand deliberat, a tinut competitorii in afara pietei pentru mai multi ani", a spus Neelie Kroes, comisarul european pe probleme de concurenta.

Intel a acordat intre 2002 si 2005 reduceri producatorilor de computere care cumparau de la Intel cel putin 95% din cipurile pe care le foloseau.

Compania americana punea conditii restrictive pentru restul de 5% care proveneau de la rivalul AMD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO