ZF 24

Interesul pentru apartamente noi s-a triplat în patru ani

Interesul pentru apartamente noi s-a triplat în patru ani

Autor: Bogdan Alecu

19.12.2016, 13:54 186

Potrivit unei analize realizate de portalul de real-estate Imobiliare.ro, interesul pentru achiziţia de apartamente a avut în ultimii patru ani o traiectorie general crescătoare în marile oraşe ale ţării. 

Cele mai semnificative majorări ale cererii au fost consemnate pe segmentul locuinţelor nou-construite, în oraşe precum Timişoara triplându-se, fapt ce dovedeşte ascensiunea rapidă a pieţei noi, care a ajuns să o depăşească ca popularitate pe cea veche. În Bucureşti, din 2012 încoace, volumul căutărilor pentru locuinţele noi a consemnat, per total, un avans de 351% – spre comparaţie, cererea pentru apartamentele vechi s-a majorat în acest răstimp cu doar 86%.

Pe segmentul nou, cea mai mare creştere anuală, de 100% de la un an la altul a fost consemnată în anul 2015; pe locul al doilea se situează anul 2013 (cu un plus de 93%), în vreme ce în 2014 cererea a crescut cu 23%. În ciuda evoluţiei pozitive per ansamblu a celor două segmente de piaţă, în 2016 ambele s-au confruntat cu o uşoară scădere a căutărilor din partea potenţialilor cumpărători: -4% pentru apartamentele noi şi, respectiv, -18% pentru cele vechi.

Acest fapt poate fi explicat prin perioadele de expectativă apărute în piaţă pe fondul schimbărilor din domeniul creditării. în urma acestor ajustări, nivelul cererii pentru cele două segmente ale rezidenţialului bucureştean se situează la un nivel egal, situaţie fără precedent până acum.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO