ZF 24

Investitori de pe Bursă - 10% din Nuclearelectrica

Evoluţia negativă a acţiunilor după oferta publică a nemulţumit investitorii, care au acuzat guvernul că prin introducerea taxei de 1,5% pe construcţii speciale a afectat profitul companiei.

Evoluţia negativă a acţiunilor după oferta publică a nemulţumit investitorii, care au acuzat guvernul că prin introducerea taxei de 1,5% pe construcţii speciale a afectat profitul companiei.

Autor: Adrian Cojocar

06.05.2014, 21:06 346

Statul, prin Ministerul Economiei, a scos la vânzare în luna septembrie din 2013 un pachet de 10% din acţiunile producătorului de energie Nuclearelectrica Bucureşti (simbol bursier SNN) prin intermediul bursei, cu scopul listării companiei. Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) a producătorului de energie s-a închis la preţul de 11,2 lei, minimul aprobat de guvern în luna iunie, deoarece interesul fondurilor de investiţii nu a fost atât de mare încât să urce preţul acţiunilor. Nivelul maxim de preţ  în ofertă a fost de 15 lei. Statul a strâns astfel 283 mil. lei (63 mil. euro) de pe bursă la care se mai adaugă circa 30 mil. lei subscrise de Fondul Proprietatea, care a dorit să-şi menţină participaţia în companie la 9,7%.

Banii din ofertă au ajuns în final la Nuclearelectrica în condiţiile în care vânzarea de acţiuni s-a realizat printr-o majorare de capital la care statul nu a subscris, diminuându-şi astfel participaţia la 81,3% din acţiuni de la 91,3% din acţiuni. La Nuclearelectrica, preţul oficial al ofertei a fost de 11,2 lei, 90% din acţiuni fiind vândute la acest preţ. Doar pe tranşa micilor investitori a existat un discount de 8% pentru cei care au cumpărat în primele zile ale ofertei. Micii investitori au primit astfel acţiunile la 10,3 lei. Imediat după ofertă acţiunile au crescut, iar unii investitori mici, care au beneficiat de discount la listare, au câştigat şi 15% faţă de preţul la care au subscris, pentru ca ulterior titlurile companiei să înregistreze o corecţie puternică şi atingând un minim de 8,6 lei/titlu, cu 23% sub preţul de ofertă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO