ZF 24

Investitorii americani se revoltă împotriva măsurilor anunţate de PSD: Schimbările de politică fiscală anunţate în noul Program de Guvernare produc turbulenţe şi afectează grav stabilitatea economiei

Investitorii americani se revoltă împotriva măsurilor...

Autor: Roxana Rosu

30.06.2017, 11:32 4496

Schimbările de politică fiscală anunţate în noul Program de Guvernare produc turbulenţe şi afectează grav stabilitatea şi încrederea în economia românescă, care plăteşte deja preţul instabilităţii în plan politic, sunt de părere reprezentanţii AMCHAM România, care adaugă că eventuala adoptare rapidă, fără consultări şi evaluări de impact, cât şi potenţialul impact economic al măsurilor propuse, generează dezechilibre macroeconomice greu de recuperat şi îndepărtează investitorii.

În acest sens, AMCHAM consideră inoportună înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, România fiind singura ţară membră a Uniunii Europeane care ar aplica acest tip de impozitare pentru toate categoriile de contribuabili. ”Un asemenea mecanism se aplică în general ca o procedură de simplificare fiscală pentru microîntreprinderi şi IMM-uri. Mai mult, măsura propusă contravine noi directive europene în dezbatere publică, Common Consolidated Corporate Tax Base – CCCTB, plasând astfel România în afara tendinţelor nucleului dur al UE”.

AMCHAM critică şi eventuala introducere a impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice, apreciind că un astfel de mecanism nu este absolut deloc fezabil în prezent, în condiţiile în care   situaţia precară a infrastructurii informatice a ANAF face imposibilă implementarea şi aplicabilitatea acestui tip de impozitare.

Cu privire la transferul obligaţiilor de plată a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, oamenii de afaceri consideră că la acest moment este o măsură care induce o lipsă de transparenţă şi claritate atât pentru ambele categorii de contribuabili.  Corelat cu obligativitatea companiilor de a creşte veniturile salariale, o astfel de măsură are un impact financiar greu de estimat atât pentru angajat cât şi pentru angajator.

În privinţa taxei de solidaritate, AMCHAM spune că, faptul că este în vigoare doar în câteva state europene fără a avea impactul scontat, vorbeşte de la sine despre eficienţa unei astfel de impozit care nu ar face decât să introducă distorsiuni în managementul fiscal la nivelul persoanelor fizice. ”Între efecte ne putem aştepta inclusiv la migrarea contribuabililor către ţări cu sisteme fiscale mai favorabile”

Reprezentanţii asociaţiei şi-au exprimat rezerve şi cu privire la redevenţele petroliere pentru profiturile suplimentare.

”Acest debut al noului Cabinet, care înainte de preluarea efectivă a mandatului  a anunţat o serie de  măsuri suplimentare cu impact economic major,  trimite un semnal negativ către comunitatea de afaceri şi potenţialii investitori”

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO