ZF 24

Investitorii aşteaptă să vadă ce decizii va mai lua Fed

Investitorii aşteaptă să vadă ce decizii va mai lua Fed

Autor: Stefan Musgociu

17.09.2013, 19:55 348

Bursa de la Bucureşti a scăzut nesemnificativ, cu 0,1%, într-o piaţă cu un rulaj de doar 11,7 milioane lei şi unde acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au coborât pentru a doua zi consecutiv, după ce la închiderea sesiunii de vineri au sărit cu peste 12%.

„Până în momentul când se va încheia oferta Nuclearelectrica nu cred că vom asista la mişcări semnificative ale pieţei. În funcţie de impactul deciziilor Fed de joi, cred că vom vedea şi evoluţii mai concludente pe piaţa locală. Dacă vom avea o piaţă pozitivă după ziua de joi, cred că o parte din sumele investite în oferta Nuclear­electrica se vor orienta săptă­mâna viitoare şi către alte companii listate. În caz contrar, banii vor reveni probabil în depozite bancare şi vor aştepta oferta Romgaz“, a decla­rat Gabriel Ne­cula, şeful departa­men­tului de tranzacţionare la Alpha Finance.

Acţiunile SIF Ba­nat-Crişana au scăzut cu 3,1%, după ce luni au coborât cu 5,09%. Corecţia din această săptămână a ajuns astfel la 8%, însă preţul este încă pe plus faţă de nivelul de joi. Scăderea din ultimele două zile a venit după ce chiar în ultimele secunde ale şedinţei de vineri cotaţia acestor titluri a sărit cu peste 12%.

La închiderea şedinţei de marţi, acţiunile SIF Banat-Crişana au fost cotate la 1,066 lei şi au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, de 1,5 milioane lei.

Vineri au fost transferate pachete reprezentând cumulat 6,27% din acţiu­nile societăţii de investiţii financiare, pentru 45,4 mil. lei (10,2 mil. euro).

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost transferate la preţuri apropiate de ultimele cotaţii de luni, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,68%.

Investitorii au transfe­rat în total acţiuni de 11,7 mil. lei (2,6 mil. euro).

În prima jumătate de oră de tranzacţionare de marţi, acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu până la 1% , iar apoi au revenit pe creştere uşoară şi s-au apropiat de noul maxim istoric atins în prima parte a şedinţei de luni, de 0,712 lei/titlu.

Totuşi, chiar în ulti­mele minute, preţul a trecut din nou pe scădere, iar la finalul şedinţei aceste titluri au fost cotate la 0,706 lei, cu 0,21% sub închiderea de luni.

„Acţiunile Fondului Proprietatea sunt cele mai importante de la BVB, iar evo­luţia acestora va fi aproape întot­deauna corelată cu cea a pieţelor externe, deoarece sunt transferate în special de către investitorii străini. Cred că evoluţia FP în perioada imediat următoare va fi determinată de deciziile pe care Fed le va lua joi şi de eventuale noutăţi legate de listarea Romgaz (programată pentru începutul lunii noiembrie - n.red.)“, a afirmat Necula.

 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO