ZF 24

Investitorii de pe Bursă sunt mai mult cu gândul la sărbători

Investitorii de pe Bursă sunt mai mult cu gândul la...

Autor: Stefan Musgociu

10.04.2014, 00:03 315

Bursa de la Bucureşti a scăzut foarte uşor şi miercuri, cu 0,1%, într-o piaţă unde majoritatea investitorilor s-au întors pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 15,6 milioane lei, unul dintre cele mai mici rulaje din ultimele luni.

Piaţa a oscilat uşor în prima oră de tranzacţionare, iar după ora 11:30 a rămas pe roşu, deşi bursele vest-euro­pene au fost pe verde încă de la deschi­dere, revenind după două zile de scădere.

Acţiunile SIF Tran­sil­vania (SIF3) au con­sem­nat cele mai vizibile mişcări dintre SIF-uri, urcând în primele mi­nute cu 1,32%, pentru ca în jurul orei 12:00 să fie pe minus cu 3,11%. Aceste acţiuni au în­cheiat şedinţa la 0,484 lei, cu 1,49% sub şedinţa de marţi.

Cu titlurile SIF Transilvania au fost realizate 535 de tranzacţii, în valoare cumulată de aproape 1,3 milioane lei.

Acţiunile SIF Transilvania au intrat în acest an pe un trend descendent şi au înregistrat cea mai vizibilă corecţie din acest sector, de 27,92%, fiind tran­zacţio­nate la cel mai redus nivel din ultimul an. Şi acţiunile celorlalte SIF-uri au co­bo­rât în acest an, corecţiile fiind cu­prinse între 14,35% şi 16,66% în cazul titlu­rilor SIF Moldova, SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana. Titlurile SIF Oltenia sunt cu numai 2,92% sub nivelul din 2013.

Scăderea acţiunilor SIF Transil­vania a fost determinată în principal de propunerea directoratului de a utiliza profitul de anul trecut pentru dublarea capitalului social, compania urmând astfel să nu acorde dividende, ci acţiuni gratuite. Dacă până la propunerea capitalizării profitului de anul trecut, la finalul lunii februarie, titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 6%, după acest moment corecţia s-a amplificat.

Preţul de la finalul şedinţei de miercuri este cu 23,11% sub cotaţia dinain­tea propunerii de majorare a capi­talului social.

Indicele BET-FI, al titlu­rilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Pro­prietatea (FP), a încheiat şedinţa în stagnare. Alături de titlurile SIF Transilvania, pe minus au încheiat şi acţiunile SIF Banat-Crişana (0,19%), SIF Muntenia (1,61%) şi FP (0,24%), în timp ce titlurile SIF Moldova şi SIF Oltenia au urcat cu 0,72% şi, respectiv, cu 1,9%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,17%.

Lichiditatea pieţei, de doar 15,6 mil. lei (3,5 mil. euro), este cu 45% sub rulajul de marţi, de 28,6 mi­l. lei (6,4 mil. euro). Aproape trei sferturi din rulajul de miercuri au re­prezentat transferuri cu acţiunile Fon­dului Proprietatea (5 milioane lei), Rom­gaz (1,9 milioane lei), Transgaz (aproape 1,7 milioane lei), SIF Transil­vania (aproape 1,3 mil. lei) şi trei deal-uri cu titluri BRD (1,3 mil. lei).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creş­tere cu până la 0,8%, linia fiind ur­mată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 1%. Bursa din Ucraina a crescut cu 1,1%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO