ZF 24

Investitorii locali continua sa faca jocurile pe Bursa, dupa ce si-au dublat tranzactiile in aprilie

Investitorii locali continua sa faca jocurile pe Bursa, dupa ce si-au dublat tranzactiile in aprilie
11.05.2009, 18:49 16

Investitorii locali au realizat peste 80% din tranzactiile de pe Bursa in aprilie, atat pe partea de cumparare cat si pe partea de vanzare, realizand rulaje duble fata de luna martie si de patru ori mai mari decat in februarie, pe fondul celor mai puternice cresteri din ultimii doi ani. Ponderea tranzactiilor realizate de rezidenti in totalul schimburilor de pe Bursa este cea mai mare din ultimii trei ani.

De cealalta parte, investitorii straini continua sa fie o prezenta discreta pe piata, cu o pondere de 17% din tranzactiile totale, desi unii brokeri au avansat ipoteza intrarilor de capital strain ca explicatie la cresterile din ultimele doua luni.

Statisticile publicate astazi de BVB pentru luna aprilie arata insa clar ca speculatorii locali sunt in acest moment cei care fac jocurile pe Bursa, persoanele fizice rezidente realizand luna trecuta achizitii de aproape 80 mil. euro si vanzari de peste 79 mil. euro, tranzactiile lor reprezentand peste 62% din rulajul total al pietei. Aprecierile puternice ale tuturor actiunilor listate au atras tot mai multi jucatori in piata, dupa o lunga perioada de asteptare, astfel ca numarul conturilor de cumparare ale investitorilor locali personae fizice a crescut cu aproape 1.500 fata de martie, la 7.172. In februarie, se inregistrase un minim de doar 4.500 de conturi active la cumparare. Si numarul conturilor de vanzare a crescut de la circa 6.700 in martie la 7.900 in aprilie, semn ca revenirea Bursei a determinat si marcari de profituri.

Si investitorii straini personae fizice au rulat mai multi bani pe Bursa in aprilie, realizatnd achizitii de 2,9 mil. euro si vanzari de cate 2,6 mil. euro, valori de peste doua ori mai mari decat in martie.

In schimb, fondurile de investitii straine au rulat in jur de 19,5 mil. euro atat pe cumparare cat si pe vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO