ZF 24

Iohannis dă anunţ de recrutare. Poziţia: director SRI. Buget anual: 1,4 mld. lei. Număr de angajaţi: secret

Plecarea lui George Maior de la SRI a fost o surpriză la fel de mare ca şi numirea sa în această funcţie în toamna lui 2006. Fotograf: Octav Ganea

Plecarea lui George Maior de la SRI a fost o surpriză la fel de mare ca şi numirea sa în această funcţie în toamna lui 2006. Fotograf: Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

28.01.2015, 00:06 5090

Fără ca nimeni să prevadă, directorul SRI George Maior, cel mai longeviv şef al unui serviciu secret din ultimii 25 de ani, şi-a înaintat ieri demisia din fruntea Serviciului Român de Informaţii, alimentând speculaţiile legate de acest gest surprinzător. Anunţul demisiei a fost făcut de Administraţia Prezidenţială, care a confirmat că preşedintele Klaus Iohannis a acceptat-o. Demisia survine într-un context extern foarte tulbure - războiul din Ucraina, atentatele din Franţa, situaţia din Grecia.

Maior conducea SRI – principalul serviciu secret al României, cu un buget anual de 1,4 miliarde de lei – de mai bine de opt ani, fiind cel mai longeviv şef al serviciului de după Revoluţie. Unul dintre liderii „grupului de la Cluj” din PSD, fost senator social-democrat, Maior a fost numit în funcţie de preşedintele Traian Băsescu în octombrie 2006, spre surpriza generală. Era un om bine văzut, iar numele său a fost evocat apoi, în mai multe rânduri, pentru preluarea portofoliului de prim-ministru.

În ultimele zile, el intrase într-o dispută publică cu judecătorii de la Curtea Constitu­ţională, după ce aceştia au respins mai multe legi care extindeau pu­terea serviciilor secrete. SRI este singura insti­tuţie care nu are nevoie de mandat pentru as­cul­tarea unei per­soane, lucru ce ar putea fi pus în discuţie după deci­zia Curţii de a res­pinge legile „Big Brother”.

Maior a mai stârnit o controversă după ce a lăsat să planeze public ambiguitatea că SRI folo­seşte ofiţeri aco­periţi în presă. Cu toate acestea, preşe­dintele Klaus Iohannis a lăsat să se înţeleagă într-un interviu recent pentru Adevărul că schimbarea lui Maior nu este o urgenţă.

Premierul Victor Ponta a transmis ieri, citat de Mediafax, un mesaj în care îşi pre­zintă apre­cierea pentru „reforma ade­vărată“ din ultimii opt ani realizată de George Maior la Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi adaugă că nu este bine ca SRI să „revină sub control politic”.

Directorul SRI este numit de Parlament la propunerea pre­şe­dintelui. Maior era singurul civil din conducerea Ser­vi­ciului, restul fiind generali. Cel mai probabil inte­ri­matul va fi ocupat de generalul Florin Coldea, prim-adjunctul direc­to­ru­lui SRI, care a mai ocupat această poziţie interimară şi în 2006.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO