ZF 24

Ion Florescu, acţionar al fondului de investiţii RC2: A fost un şoc. Este cel mai greu moment pentru Uniunea Europeană

Ion Florescu, acţionar al fondului de investiţii RC2: A...

Autor: Dana Ciriperu

24.06.2016, 12:22 726

Ion Florescu, 49 de ani, cel care a construit în 2005 la Londra compania de investiţii RC2, spune că nici pieţele financiare, nici sondajele, nimeni nu anticipa rezultatul votului de ieri din Marea Britanie.

„A fost un şoc, am urmărit toată noaptea ce se întâmplă acolo, iar efectele se văd deja: demisia lui Cameron, prăbuşirea burselor, impactul va fi enorm chiar dacă greu de cuantificat în acest moment. Vine o perioadă lungă de instabilitate, iar România nu este ferită. Nu pot spune că România va fi cea mai afectată ţară de acest vot, dar orice slăbeşte Uniunea Europeană este în detrimentul României”, a spus Florescu.

Managerul este rezident în Londra, s-a născut în Casablanca, fiind jumătate româşi jumătate italian. Absolvent de Istorie la Cambridge, Ion Florescu a ales însă să îşi construiască o carieră în afaceri, angajându-se la Schroders, o bancă de familie din Marea Britanie, preluată ulterior de Citibank.

„Este cel mai greu moment pentru Uniunea Europeană. Londra a votat clar pentru rămânerea în Uniunea Europeană, la fel Scoţia şi Irlanda. În rest, cu excepţia câtorva oraşe mari, cosmopolite, votul a fost complet dezechilibrat, s-a votat masiv pentru ieşirea din UE. Marea Britanie este foarte polarizată şi acest lucru se vede cel mai bine acum”, mai spune executivul care în România are acţiuni la firme precum Albalact sau Policolor.

Florescu spune că nivelul dezbaterilor din campania pentru referendum în Marea Britanie a fost foarte jos, iar tabăra care dorea ieşirea din UE a mutat discursul de pe zona economică, unde nu au reuşit să convingă, pe zona migraţiei. Iar acest discurs legat de migraţie a contat. „E incredibil cum Ţara Galilor, care s-a dezvoltat mult cu fonduri de la Uniunea Europeană, a votat pentru ieşirea din Uniune. A fost un vot sentimental şi se vede că britanicii nu sunt mulţumiţi de numărul mare de străini care au venit în Regat”, a mai spus Florescu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO