ZF 24

Ironia sorţii: abia acum este cel mai bun moment să iei un credit în franci elveţieni

Ironia sorţii: abia acum este cel mai bun moment să iei...

Autor: Cristian Hostiuc

20.01.2015, 19:10 13017

Cei care au luat deja un credit imobiliar sau de consum în franci elveţieni în perioada de boom 2006-2008 în România, când cursul francului a fluctuat între 2,04 lei-2,32 lei/CHF, sunt într-o situaţie dificilă.

Chiar dacă dobânda de referinţă LIBORla franci a scăzut, creşterea cursului până astăzi la 4,43 lei/CHF, cuprinsă între 90 şi 117%, i-a lovit în plin. Am luat în considerare cursurile medii din perioada 2006-2008.

În aceeaşi perioadă, cursul leu/euro a crescut de la 3,33 -3,68 lei/euro până la 4,5 lei/euro astăzi, adică un plus de 22-35%.

La dolari, cursul a crescut de la 2,51-2,8 lei, până la 3,87 lei astăzi, adică 38-54%.

Dacă luăm în considerare evoluţia dobânzilor de referinţă şi adăugăm o marjă egală pentru toate creditele, cei care au luat împrumuturi în euro sunt cei mai avantajaţi, inclusiv şi faţă de cei care au luat credite în lei.

Dar trecutul nu putem să-l schimbăm.

Dacă ne uităm la situaţia actuală, în care cursul francului este la 4,43 lei/CHF, adică 1,01 CHF/euro, aş risca să spun că poate pentru următorul deceniu, ironic, cel mai bine este să iei un credit în franci elveţieni, comparativ cu euro sau dolar.

De ce?

În acest moment, dobânda de referinţă LIBOR la franc este de minus 0,37% la 3 luni. Dacă adăugăm o marjă de 4 puncte, rezultă o dobândă efectivă de 3,63% pe an.

La euro, dobânda de referinţă Euribor este de 0,056% la 3 luni şi dacă adăugăm o marjă de 4 puncte, rezultă o dobândă efectivă de 4,056%.

La dolar, dobânda de referinţă LIBOR la 3 luni este de 0,25%, plus o marjă de 4 puncte rezultând o dobândă efectivă de 4,25%.

La lei, dobânda de referinţă ROBOR la 3 luni este de 1,59%, iar dacă adăugăm 4 puncte, rezultă o dobândă efectivă de 4,59%.

De acum încolo urmează jocul pe cursul de schimb valutar. Care valută va creşte cel mai puţin în următorii ani, de la nivelul actual?

În România, referinţa de bază este cursul leu/euro, iar celelalte cursuri leu/CHF şi leu/dolar se stabilesc automat, BNR neavând nicio influenţă, pe baza cotaţiilor de pe piaţa internaţională euro/CHF şi euro/dolar.

 

Deja cursul francului a crescut cu 20-30% faţă de euro, iar politica băncii centrale din Elveţia de acum înainte este de a reduce această creştere. Presupunând că nivelul leu/euro se va învârti în jurul a 4,5 lei, tendinţa francului va fi de scădere. Gândiţi-vă la declaraţiile din ultimele zile ale tuturor bancherilor şi oficialilor: pentru a linişti spiritele, ei spuneau deponenţilor să fie calmi, că această creştere violentă a cursului francului, de 30% într-o singură zi este temporară şi că s-ar putea să nu rămână la acest nivel tot timpul. Dacă este aşa, pentru cei care îşi fac acum un credit în franci şi îl schimbă în lei, orice scădere de curs le este favorabilă!

Dolarul american a crescut cu 15-20% faţă de euro, iar tendinţa este de a mai creşte spre a ajunge la paritate, adică va mai lua în valoare încă 15%. În aceste condiţii, cursul dolarului va creşte spre 4,5 lei, dacă cursul leu/euro va rămâne la 4,5.

 

Dacă ne uităm puţin la dobânzile de referinţă, tendinţa pe francul elveţian este de a rămâne pe minus sau chiar în jurul nivelului de zero, banca centrală din Elveţia încercând astfel să alunge banii din ţară.

În Statele Unite, trendul băncii centrale (Fed) este de a majora dobânda odată cu oprirea tiparniţei de bani.

În Europa, tendinţa dobânzii de referinţă este de a rămâne în jurul lui zero sau chiar uşor cu minus, pentru a opri parcarea banilor în bănci şi a-i forţa pe deponenţi să meargă cu ei în consum sau în investiţii.

Europa are prea mulţi bani care stau în bănci. Din fericire pentru americani, ei se bazează mai mult pe piaţa de capital în finanţarea economiei şi îşi ţin mai puţin banii în bănci.

În aceste condiţii, pentru cineva care se împrumută acum şi are de ales între cele trei valute, francul elveţian pare cea mai bună variantă aritmetică. Toate "ştirile" sunt deja incluse în preţ, aşa cum se spune în limbajul brokerilor.

De abia acum este cel mai bine să iei un credit în franci elveţieni! Dacă ţi-l mai dă cineva şi mai mult decât atât, dacă îţi convin condiţiile de creditare, care sunt mult mai dure decât la leu sau la euro.

Dacă luăm un credit în lei? ROBOR-ul la 3 luni este de 1,59%, adică peste dobânzile de referinţă la euro, franc, dolar. Pe termen lung, creditele în lei sunt mai avantajoase, cel puţin că nu îţi iei risc valutar, dacă BNR-ul reuşeşte să ţină dobânzile de referinţă în jurul nivelurilor actuale sau chiar să ducă piaţa mai jos.

În prezent, tendinţa pe piaţă este de scădere a dobânzilor la lei. Dar băncile ar trebui să reducă mai mult marjele pentru a le egaliza cu cele practicate la valute, ceea ce se întâmplă mai greu. BNR şi-a schimbat subtil politica în ultimii doi ani de zile, în sensul că ţinteşte mai mult dobânzile la lei decât cursul leu/euro. În aceste condiţii, probabil că va permite o fluctuaţie mai mare pe curs decât pe dobânzile la lei. Dacă ROBOR-ul stă între 1 şi 2%, iar cursul leu/euro are o fluctuaţie de plus/minus 5% faţă de un nivel de 4,5 lei/euro, adică să se mişte între 4,2-4,7 lei, leul este de bază pentru un credit.

Dacă luăm în considerare şi preţul caselor/apartamente, care au scăzut cu 20-50% faţă de perioada 2006-2008, cei care îşi fac acum un credit imobiliar "câştigă" de două ori.

Acesta este doar un exerciţiu şi nu reprezintă o sugestie de a lua un credit în franci elveţieni sau în oricare altă valută. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO