ZF 24

Isarescu: Nu s-a depreciat leul, a revenit la nivelul de acum patru ani

25.02.2009, 22:09 37

Obisnuiti-va cu ciclurile cursului, i-a indemnat guvernatorul Mugur Isarescu studentilor de la UBB, subliniind ca dupa cresterea abrupta din ultimele luni euro nu a facut decat sa se intoarca la nivelurile din 2004.

‘’Va pot spune ca leul nu s-a devalorizat, ci a revenit la nivelul de acum patru ani, este un ciclu cu care trebuie sa ne obisnuim. Am fost invadati odata cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana de intrari masive de capital,
insa acest fenomen s-a petrcut intr-o perioada mai scurta in comparatie cu alte tari din Comunitatea Europeana’’, spune Mugur Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu aflat in vizita la Facultatea Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a vorbit studentilor clujeni despre criza financiara internationala si provocarile pentru politica monetara din Romania. Isarescu a spus ca mediatizarea excesiva a situatiei de criza in ultima perioada de timp nu este un lucru benefic, iar pentru a iesi din recesiunea economica depinde foarte mult de cat de mult o sa muncim in acest sens.

‘’Cand o banca cumpara valuta, mentalul colectiv spune ca este un lucru benefic, iar a tipari bani in mentalul colectiv este un lucru rau. Banca Nationala cumpara valuta cu mana dreapta si o sterilizeaza cu mana stanga. Daca BNR o sa vanda acum valuta o sa spuneti ca este rau, insa ce trebuie de retinut este ca intre cauza si efect sunt siruri lungi’’, a spus Mugur Isarescu.
Mugur Isarescu spune ca in momentul in care creste viteza de circulatie a banilor, apare sentimentul in randul populatiei ca sunt bani multi pe piata, insa trebuie luat in considerare fenomenul inflatiei, fiindca dintr-o inflatie ridicata este destul de greu de iesit.

‘’Batalia unui Guvernator este sa pastreze increderea populatiei, daca s-a pierdut increderea, aceasta se recastiga foarte greu. Toate bancile centrale tiparesc bani, astfel ca nici noi nu avem alta solutie in lupta cu recesiunea globala’’, spune Isarescu.
Potrivit Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in aceasta perioada obiectivul bancilor centrale din Europa este de stabilizare a preturilor, fiindca stabilitatea preturilor pe termen lung determina cresterea economica.
Isarescu mai spune ca incepand din 2004 pana in 2008 s-a depasit orice limita rationala in cresterea preturilor, in special preturile terenurilor si a unitatilor locative care era imense in 2007 si in prima jumatate din 2008.

‘’Daca americanii se tem ca in perioada de criza sa nu creasca excesiv rata somajului, europenii sunt bantuiti de inflatie, insa va spun din experinta proprie ca mai sigure sunt bancile europene decat cele din SUA’’, spune Mugur Isarescu. Potrivit reprezentantului Bancii Nationale a Romaniei sistemul monetar international se va schimba in perioada urmatoare de timp, si se vor schimba totodata regulile politicii monetare internationale.

In cadrul unui eveniment ce va avea loc joi, 26 februarie la Cluj-Napoca, guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu ii va fi inmanat titlul de Doctor Honoris Causa al UBB (Universitatea Babes-Bolyai).


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO