ZF 24

Isărescu: Nu trebuie să forţăm economia să ramburseze prea repede datoria externă, cum a făcut Ceauşescu

Isărescu: Nu trebuie să forţăm economia să...

Autor: Sorin Pâslaru

12.04.2014, 09:02 33815

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat în deschiderea simpozionului de la BNR că se vorbeşte prea puţin de creşterea puternică a producţiei industriale din 2013, de 8%, şi că indicatorii pe primele două luni arată o continuare a acestei tendinţe.

„Se tot discută despre dezindustrializarea României şi, într-adevăr, dacă ne comparăm cu 1990, atunci aveam 40% pondere în PIB a industriei, am trecut prin 25% pondere, însă acum ne-am revenit la 31%. Vă atrag însă atenţia asupra indicatorului privind comenzile industriale pe februarie, care arată o creştere de 20% faţă de aceeaşi lună din anul anterior, ceea ce înseamnă că şi anul acesta ne putem aştepta la o creştere bună a producţiei industriale“, a spus Mugur Isărescu.

Pe ultimele 12 luni, comenzile din industrie au crescut cu 15%. Guvernatorul BNR a mai spus că există într-adevăr discuţii despre zonele unde s-a făcut dezvoltare industrială, având în vedere dezvoltarea ca „o blană de leopard“, pentru că nu mai există o alocare administrativă a forţelor de producţie pe teritoriul ţării.

De asemenea, guvernatorul a mai amintit surpriza intrării pe excedent a contului curent în ianuarie. „Nu cred că ar fi bine să păstrăm acest excedent pe tot anul, pentru că o trecere prea bruscă de la atragerea de capital la surplusuri poate aduce daune economiei“, a spus Isărescu.

Guvernatorul a menţionat că acesta ar fi un model al anilor '70-'80. „Ceauşescu a contractat credite în anii '70-'80 şi apoi a forţat economia să le plătească. Astfel de mişcări brutale ar împinge economia spre deces. Ne trebuie cicluri mai lungi. Este important că deficitul de cont curent este acoperit din investiţiile străine directe şi intrările din fonduri europene. Este ceva sustenabil care nu te duce la corecţii“, a spus guvernatorul.

Evoluţia datoriei externe a României

Mai multe grafice cu date macroeconomice puteţi găsi pe ZF Corporate

Mugur Isărescu a mai precizat că anul 2014 este important pentru că, din punctul de vedere al mişcării preţurilor, România a intrat în clubul european. „În vara lui 2014, criteriul de performanţă privind inflaţia şi cel privind dobânzile în ceea ce priveşte aderarea la euro vor fi îndeplinite. Nu înseamnă că intrăm în zona euro, dar mesajul este că suntem în clubul european.“

Guvernatorul l-a mai evocat în deschiderea conferinţei pe fondatorul BNR Eugen Carada şi rolul instituţiei de a susţine „munca naţională“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO