ZF 24

Isărescu ridică vocea la bancheri: La depozite dobânzile sunt prea mici, la credite sunt prea mari

Foto: Ovidiu Micsik

Autor: Claudia Medrega

30.09.2013, 21:36 2044

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a atenţionat ieri bancherii că „au depăşit măsura“ cu reducerile de dobânzi la depozite şi s-a arătat nemulţumit de nivelul dobânzilor la creditele în lei, unde consideră că „ieftinirea este insuficientă“, costul ridicat al împrumuturilor fiind nejustificat economic şi financiar.

„Eu cred că multe (bănci - n. red.) au şi depăşit măsura. Este şi motivul principal pentru care am redus dobânda-cheie doar cu 0,25 puncte procentuale. Vom fi atenţi când dozăm măsurile, să transmitem semnalele necesare astfel încât să nu stimulăm băncile să reducă dobânzile la depozite. Acolo cred că au un câmp extrem de limitat“, a declarat ieri Isărescu la briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară.

În ceea ce priveşte costul creditelor, Isărescu a spus că ieftinirea este „insuficientă“ şi a arătat că băncile nu au motive economice şi financiare pentru a nu reduce dobânzile. După ce BNR a început un nou ciclu de relaxare monetară din vara acestui an, banii s-au ieftinit pe piaţa monetară.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO