ZF 24

Istoria Halloween-ului

Istoria Halloween-ului

Autor: ONE ONE

31.10.2014, 10:18 643

Halloween este una dintre cele mai vechi sãrbãtori încã pãstrate, în formã camuflatã, profanã, şi în ziua de azi. Milioane de oameni celebreazã Halloween-ul cu costume, trick-or-treat sau petreceri tematice, fãrã sã ştie mare lucru despre originile şi istoria fascinantã a acestui rit asociat cu fantome, suflete rătăcite şi superstiţii de tot soiul.

Rãdãcinile Halloween-ului se regãsesc într-o festivitate celticã pe nume Samhain, care semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece.

Ritual al recoltei însoţite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când se crede că sufletele morţilor se plimbau noaptea pe strãzi şi trebuiau îmbunate prin daruri lãsate la uşã pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare. În secolul al VIII-lea, din dispoziţia papei Grigire al III-lea, "superstiţia pãgânã" a devenit o sărbătoare a sfinţilor şi martirilor, All Saints’ Day încorporând o parte din tradiţiile celtice. Cu timpul aceasta a evoluat într-o festivitate seculara, marcatã de evenimente precum faimosul trick-or-treating al copiilor sau întrunirile costumate.

Ce spune tradiţia celtică, mai precis? Spune că Anul nou începe pe 1 noiembrie, dar cu o noapte înainte hotarul dintre lumea celor vii şi lumea celor morţi se dechide. În timpul Samhain (pronunţat sow-in) se credea că spiritele se întorceau pe Pãmânt şi că provocau daune recoltelor. Însă, în acelaşi timp acestea înlesneau posibilitatea druizilor de a citi în viitor, iar pentru un popor dependent de lumea naturalã, predicţiile erau de o valoare inestimabilã, mail ales la intrarea în anotimpul rece. Pentru a actualiza evenimentul, druizii aprindeau focuri sacre unde oamenii se adunau ca sã ardã simbolic o parte din recoltã şi să sacrifice animale zeilor. La finele ceremoniei celţii îşi aprindeau focul domestic din flacãra sacrã pentru a contribui la protecţia caminului în faţa frigului şi intemperiilor. Pânã în 43 BC Imperiul Roman deja cucerise majoritatea teritoriului celtic, aplicând sincretismul religios în cursul celor 400 de ani de stãpânire. Douã sãrbãtori romane sunt combinate cu Samhain-ul celtic. Prima este Feralia, o zi din octombrie în care romanii îi celebrau pe morţi, iar a doua era cea în onoarea Pomponei, zeiţã romanã a pomiculturii, având ca simbol un mãr.

Mai multe detalii pe www.one.ro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO