ZF 24

Italienii deţin 220.000 de hectare de teren agricol în România care valorează 800 mil. euro. Cine sunt cei mai mari investitori

Autor: Gabriel Razi

02.06.2014, 15:48 1699
Luciano Martini (Emiliana West Rom), familia Gostner (Delta-Rom Agri­cul­ture/Fri-El International Holding), fami­lia Roncatto (Padova Agricultura) sau asi­gurătorul Generali (Genagricola România, San Pietro, Aqua Mureş) sunt printre cei mai mari investitori italieni în producţia agricolă din România.
 
Împreună investitorii italieni controlează pe plan local 220.000 de hectare de teren arabil, ceea ce înseamnă active ce valorează acum aproape 800 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Portofoliul italienilor în­seamnă aproape un sfert din totalul deţinut pe piaţa locală de străini.
 
Omul de afaceri Luciano Martini exploatează aproximativ 12.000 de hectare de teren în judeţul Timiş, din care peste 80% în proprietate, şi deţine şi o fermă de 1.200 de bovine. Terenurile şi ferma de animale îl plasează pe Martini în topul celor mai mari deţinători de astfel de active din agricultură.
 
Un alt investitor italian puternic este familia Gostner, care controlează prin intermediul firmelor Anglo-Rom Agriculture şi Delta-Rom Agriculture aproximativ 14.000 de hectare de teren agricol având, pe lângă producţia de cereale şi plante tehnice, şi proiecte în domeniul energiei regenerabile.
 
Grosul investitorilor din Italia şi-a făcut apariţia în agricultură în perioada 2004-2007, atunci când terenul agricol se vindea pentru 1.000-1.500 euro/hectar. Italia este însă în acelaşi timp una dintre economiile cheie pentru exportatorii români de produse agroalimentare având în vedere atât apropierea geografică, dar şi comunitatea de peste un milion de români din această economie. Anul trecut, exportatorii de produse agroalimentare au livrat în Italia mărfuri de 550 milioane de euro, cu 15% peste 2012, iar excedentul comercial pe această linie a fost de 310 milioane de euro.
 
În ultimii şapte ani agroexporturile româneşti către Italia au crescut de 2,8 ori, în timp ce importurile s-au majorat cu numai 30%. În consecinţă, excedentul comercial pentru produsele agroalimentare a crescut de 22 de ori de la intrarea României în UE şi până la sfârşitul anului trecut.
 
Italia rămâne un jucător mult mai puternic decât România în agricultura europeană. Cu suprafeţe agricole comparabile, Italia a reuşit în 2013 să genereze din agricultură încasări la nivel de economie de 50,7 mili­arde de euro, în timp ce România a avut un rezultat de 2,7 ori mai mic. Recolta de cereale a Italiei a fost anul trecut de 14,9 milioane de tone, cu o treime sub cea a Ro­mâniei, dar la numărul total de porcine şi bovine economia locală este de două, respectiv trei ori sub cifrele din Italia.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO