ZF 24

Iuliu Mol­doveanu, preşedinte ACMR: Mobila produsă în Po­lonia şi adusă în Bucureşti este mai ieftină decât o garnitură de mobilă făcută în România

Iuliu Mol­doveanu, preşedinte ACMR: Mobila produsă în...

Autor: Roana Rotaru

29.06.2017, 13:00 317

Polonia a vândut anul trecut mobilier în România în va­loare de 154,6 milioane de euro, polonezii acoperind un sfert din valoarea totală a importurilor de mobilă, în condiţiile în care preţul mobilei adusă din Polonia este de multe ori mai mic decât cea produsă la Bucureşti.

„Piaţa românească poate acoperi cererea de mobilă fără nicio problemă, nu ar fi nevoie de mobilă din import, însă preţul dictează de cele mai multe ori şi atunci se aleg variante simpliste gen Polonia cu materiale relativ ief­tine. Gândiţi-vă că o garnitură de mobilă produsă în Po­lonia şi adusă în Bucureşti este mai ieftină decât o garnitură de mobilă făcută în Bucureşti“, a declarat Iuliu Mol­doveanu, preşedintele Asociaţiei Clubului Român de Mobilă (ACMR).

Valoarea producţiei industriale de mobilă a fost anul trecut de 2,5 mld. euro din care 86% au luat drumul exportului, po­trivit statisticilor oficiale. Principalele ţări de destinaţie pen­tru mobila românească sunt Germania, Franţa, Italia, Cehia şi Marea Britanie.

În acelaşi timp, cele mai importante ţări care trimit mobilă în România sunt Polonia, China şi Italia, po­trivit APMR.

„În România nişa celor care doresc să achiziţioneze mo­bilier de înaltă calitate, pentru care preţul nu este principalul cri­teriu de selecţie, nu e foaret mare. Aici producătorii de mobilier nu pot vinde la acelaşi preţ ca la export, cu toate că preţul materiei prime în România este egal sau mai mare ca în Occident, utilajele sunt identice cu cele din Vest, fiind cumpărate de la aceleaşi companii, diferenţa fiind de manoperă, de costuri salariale“, a spus preşedintele ACMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO