ZF 24

Jandarmeria: Trei persoane din Piaţa Victoriei au fost sancţionate cu suma de 7.000 de lei

Jandarmeria: Trei persoane din Piaţa Victoriei au fost...

Autor: Otilia Ciocan Serescu, Mediafax

02.12.2017, 15:54 137

„Jandarmeria sprijină şi protejează dreptul constituţional la liberă exprimare în spaţiul public, dar vă solicită să vă disociaţi de persoanele care tulbură ordinea publică, care agresează fizic sau care încearcă să-şi exprime acest drept, prin violenţă fizică şi simbolică. Cele trei persoane care au provocat astăzi (sâmbătă - n.red.) tulburarea ordinii publice şi au agresat o persoană în vârstă, au fost sancţionate contravenţional cu suma de 7.000 de lei”, conform sursei citate.

Jandarmii au ridicat trei protestatari, după ce aceştia au împins reprezentanţii forţelor de ordine venite în Piaţa Victoriei.

Disputa a apărut după ce în Piaţa Victoriei au venit mai mulţi jandarmi pentru a-l ridica unul dintre protestatari. Acest lucru s-a întâmplat pentru că manifestantul a fost agresat de un bătrân nemulţumit că oamenii s-au adunat în piaţă. Bărbatul de 71 de ani l-a lovit pe protestatar, iar acesta a ripostat şi l-a lovit, la rândul lui, cu pumnul în faţă. În urma incidentului, mai multe forţe de ordine au fost mobilizate în faţa Guvernului. Faptul că jandarmii au venit pentru a-l ridica pe protestatar a creat nemulţumiri în rândul celorlalţi manifestanţi, care au început să îi împingă. Ulterior, forţele de ordine au ridicat trei persoane şi le-au dus la o secţie de poliţie.

De altfe, şi Poliţia Capitalei a deschis o anchetă după ce mai mulţi manifestanţi au început să demonteze structura metalică amplasată în Piaţa Victoriei, care urma să fie folosită pentru amenajarea unei scene în cadrul Târgului de Crăciun organizat de Municipalitate.

Aproximativ 150 de protestatari se află, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, din Capitală, pentru a-şi striga nemulţumirea referitoare la amenajarea Târgului de Crăciun de către Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), programat pentru perioada 5-17 decembrie.

Oamenii au ajuns de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei, acolo unde mai mulţi angajaţi ai Municipalităţii au început organizarea târgului specific sărbătorilor de iarnă. Mai exact, au fost puse garduri care împrejmuiesc Piaţa Victoriei şi au fost aduse utilaje care vor fi folosite la amplasarea căsuţelor de Crăciun. În Piaţa Victoriei au fost aduse toalete ecologice, parapeţi din beton şi mai multe structuri metalice.

Protestatarii susţin că scopul acestui eveniment al Primăriei este de a le „ocupa piaţa”, locul în care, începând din ianuarie, îşi manifesta dezaprobarea faţă de măsurile guvernului. Ei strigă: „Vrem spitale, nu târguri penale!”, „Nu cedăm Piaţa Victoriei!”, "Firea, nu uita, piaţa nu-i Belina ta!”.

În perioada 5-17 decembrie, în Piaţa Victoriei, Primăria Capitalei va organiza un târg de sărbători.

„Urmare a unei solicitări primite din partea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Primăria Capitalei va organiza, prin intermediul PROEDUS şi ARCUB, în perioada 5 -17 decembrie, în Piaţa Victoriei, evenimentul cultural dedicat copiilor «Târg de sărbători - Festival de colinde şi obiceiuri de iarnă». În acest scop, în alvelola centrală a pieţei vor fi amplasate un număr de aproximativ 30 de căsuţe şi o scenă pe care vor evolua ansambluri de copii şi elevi, precum şi artişti consacraţi. Târgul va fi deschis în perioada menţionată, zilnic, între orele 10 şi 22. Pentru accesul vizitatorilor vor fi amenajate treceri de pietoni temporare, iar traficul auto nu va fi restricţionat”, arată Primăria Capitalei, într-un răspuns transmis Agenţiei de presă MEDIAFAX.

Tot instituţia condusă de Gabriela Firea precizează, pentru MEDIAFAX, că în Piaţa Victoriei va avea loc pe 31 decembrie, între orele 19.00 şi 1.00, Concertul de Revelion organizat de Primăria Capitalei.
Primăria Capitalei precizează totodată că Piaţa Victoriei a fost aleasă ca locaţie pentru cele două evenimente, respectiv „Târgul de sărbători - Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă” şi „Revelion 2017-2018”, deoarece în Piaţa Constituţiei, între 1-27 decembrie 2017, se desfăşoară "Târgul de Crăciun", iar în Piaţa Universităţii va avea loc un alt eveniment, în aceeaşi perioadă.

Potrivit alineatului 2 al articolului 5 din legea 60/1991 republicată, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, "este interzisă desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora".

Târgul va fi amenajat de Municipalitate în Piaţa Victoriei, acolo unde, în fiecare duminică, sunt organizate proteste.

Câteva sute de persoane au ieşit în stradă vineri seara pentru a manifesta faţă de iniţiativa Municipalităţii de organziarea a târgului. Ei au scandat: „Firea, nu uita, asta nu e piaţa ta”, „PSD, ciuma roşie”, „Trădătorii”, „Demisia”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO