ZF 24

KazMunaiGaz: Suntem multumiti de modul in care a mers restructurarea in Rompetrol

26.12.2009, 17:09 45

KazMunaiGaz, compania kazaha de stat care controleaza inproportie de 100% Rompetrol, spune ca anul 2010 nu va aduceschimbari profunde la nivelul grupului fondat de Dinu Patriciu,majoritatea masurilor de restructurare fiind deja luate.

"Am luat un intreg set de masuri anticriza care nu a implicatinsa disponibilizari de personal. Suntem multumiti de modul in carea mers restructurarea in Rompetrol si nu cred ca in 2010 va finecesara suplimentarea acestor masuri. Cred ca am terminat in mareparte ce aveam de schimbat in Rompetrol", spune Alibek Zhilbayev,directorul diviziei de trading din cadrul Rompetrol, al doileasegment ca importanta, dupa partea de rafinare si retail, in ceeace priveste aportul in cifra de afaceri.

Ce au facut kahazii intr-un an si jumatate de lapreluarea Rompetrol

KazMunaiGaz a intrat in actionariatul Rompetrol in avara anului2007, cand a preluat de la omul de afaceri roman Dinu Patriciu 75%din actiunile grupului petrolier, intr-o tranzactie de 1,6 miliardede dolari. n 2009, tot vara, kazahii cumparau si restul de 25%,suma platita de aceasta data fiind de doar 100 de milioane dedolari. Din momentul intrarii lor in Rompetrol, kazahii au aduscirca 1,8 miliarde de dolari pentru a asigura capitalul de lucru alcompaniei si pentru a rambursa creditele ajunse la scadenta. Doaranul acesta, kazahii au taiat 100 de milioane de dolari dincosturile totale, fara insa sa faca diponibilizari. n plus, si-auanuntat intentia de a renunta la afcerile mici si de a se concentrape extinderea retelelor de benzinarii si pe finalizarea proiectuluide marire a capacitatii de rafinare de la Petromidia, principalulactiv al Rompetrol.

Toti managerii care faceau parte din garda veche a directorilorcare au fost alaturi de Dinu Patriciu la construirea grupuluiRompetrol au fost inlocuiti de manageri kazahi, unele pozitii fiindchiar desfiintate.

"Cand va veni timpul, vom discuta despre o altarafinarie"

KazMunaiGaz spune ca docamdata planul Rompetrol de a mai cumparao rafinarie, gandit in vremea in care grupul se afla sub controlullui Dinu Patriciu, este blocat pe fondul crizei.

"Acum planurile pentru achizitia unei noi rafinarii suntblocate. Când va veni timpul, vom discuta din nou despre o nouarafinarie", a mai spus Zhilbayev.

Pentru 2009, Rompetrol estimeaza atingerea ueni cifre de afaceride 7 miliarde de dolari, in usoara crestere comparativ cu 2008.Bugetul de investitii pentru 2010 este de 240 de milioane dedolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO