ZF 24

Kovesi: CSM a decis că tocmai ministrul Justiţiei este cel care şi-a depăşit competenţa

Kovesi: CSM a decis că tocmai ministrul Justiţiei este...

Autor: Mihaela Gidei

27.02.2018, 15:40 3248

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a arătat, marţi, în cadrul răspunsurilor la motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei, că plenul CSM a stabilit că tocmai Tudorel Toader este cel care şi-a depăşit competenţa. 

"Declaraţiile pe care ministrul Justiţiei referitor la acest dosar cunoscut publicului (dosarul Belina - n.r.), în 26 septembrie am sesizat CSM şi am considerat că, prin declaraţiile prin care ministrul Justiţiei le-a făcut, a fost în măsură să afecteze independenţa sistemului judiciar. CSM a decis că tocmai ministrul Justiţiei este cel care şi-a depăsit competenţa. Este vorba despre decizia numarul 172 din 2017", a declarat procurorul-şef DNA, în cadrul şedinţei Secţiei pentru Procurori.

Întrebată de către ministrul Justiţiei cu câte voturi a fost luată această decizie în plenul CSM, Laura Codruţa Kovesi a răspuns: "Mă bucur că îmi puneţi întrebări, până acum nu aţi vrut să ştiţi punctul meu de vedere".

Procurorul-şef DNA a mai arătat că votul CSM este unul secret.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 19 decembrie 2017, că declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit cărora legalitatea hotărârilor de Guvern o verifică judecătorul, nu procurorul, referindu-se la ancheta în dosarul Belina, au afectat sistemul judiciar, potrivit unor surse. Iniţial, Inspecţia Judiciară a stabilit contrariul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO