ZF 24

Laptopurile au depasit in premiera desktopurile la vanzari

Laptopurile au depasit in premiera desktopurile la vanzari, in T4 al anului trecut, potrivit IDC
09.03.2009, 11:11 32

Piata locala de PC-uri a inregistrat o scadere de 18,5% in trimestrul al patrulea din 2008, in pofida avansului de 13,7% al vanzarilor de laptopuri, potrivit unui studiu al firmei de cercetare IDC (International Data Corporation) Romania.

Comparativ cu trimestrul al patrulea din 2007, vanzarile de desktopuri au scazut cu 39,5%. IDC nu a furnizat informatii despre numarul total de PC-uri vandute in trimestrul al patrulea. Primele trei pozitii din punctul de vedere al volumului vanzarilor au fost ocupate de Hewlett-Packard (HP), Acer si Fujitsu-Siemens, a caror cota de piata cumulata s-a ridicat la 43,5%. In urma cu un an, prima pozitie era ocupata de un jucator local – Flamingo Computers, urmat de HP si Dell.

In perioada octombrie-decembrie 2008, volumul laptopurilor vandute a fost pentru prima oara mai mare decat cel al desktopurilor, mai spun analistii IDC.

"Castigarea suprematiei de catre notebook-uri era un eveniment asteptat”, a declarat Diana Preda, research analyst al IDC Romania. „Din pacate, aceasta schimbare s-a produs intr-un moment in care, cererea a suferit o diminuare dramatica pe fondul crizei financiare. Cei mai afectati de acest fenomen au fost asamblatorii locali, intrucat in mod traditional avantajul competitiv al acestora se baza pe desktopuri si retele proprii de retail, adica exact acele domenii care s-au aflat in cadere libera in ultimul trimestru.”

Piata locala de PC-uri isi va continua tendinta de scadere in 2009 si ar putea reveni in 2010, pe masura ce efectele adverse ale crizei financiare se vor estompa, potrivit IDC.

"Principala necunoscuta se refera la masura in care guvernul va reusi sa actioneze ca un catalizator pentru investitiile locale in IT si sa lanseze noi proiecte”, a precizat Preda.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO