ZF Birouri&Rezidenţial 2017

Laurenţiu Lazăr, Senior Partner Colliers România: Generaţia nouă ocupă cam 40% din spaţiile moderne de birouri

19 mai 2017 Autor: Roxana Rosu

Generaţia nouă ocupă circa 40% din spaţiile moderne de birouri, iar acestea nu mai sunt considerate doar un simplu lor de desfăşurare a muncii, ci implică analize legate de nevoile angajaţilor şi ale companiei.

”Spaţiile de birouri sunt un instrument de a atrage şi reţine angajaţi. Se analizează ce vor angajaţii, ce tip de comunicare ai intre departamente, cum vrei să organizezi angajaţii.  Nu mai e doar un simplu spaţiu de birouri”, spune Laurenţiu Lazăr, Vicepreşedinte ANEVAR şi Senior Partner Colliers România.

În ceea ce priveşte piaţa în general, el a precizat că ultimele tranzacţii importante, cu valori de peste 80 milioane euro, au avut loc în 2015, la randamente de circa 7,5%, vânzările de anul trecut fiind de valoare mai mică.

”Acum cred că o tranzacţie similară celor din 2015 ar avea un randament mai mic, 7-7,25%”.

În opinia lui, o problemă a pieţei de real estate este lipsa de produse şi lichiditatea.

Stocul de spaţii de birouri va creşte cu aproximativ 352.000 mp în 2017, cunoscând o amplă dezvoltare atât în Capitală, cât şi în celelalte oraşe mari din România. Creşterea vine în special din partea firmelor de IT şi BPO/SSC, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

În 2016 în Bucureşti, stocul de spaţii de birouri a atins pragul de 2,1 milioane mp ca urmare a noilor livrări, care au însumat 230.000 mp.

În ceea ce priveşte chiriile, acestea nu vor înregistra creşteri semnificative în 2017. Potrivit datelor Colliers International, în 2016 cele mai ridicate valori s-au înregistrat în zonele Victoriei şi Aviatorilor (16-18 euro/mp), iar cele mai scăzute, în zonele Dimitrie Pompeiu şi Pipera (8-10, respectiv 11-13 euro/mp).

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
birouri
, spatii
, generatie
, ocupare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide