ZF 24

Lazea, BNR: Bancile straine vor continua sa finanteze filialele locale

03.02.2009, 14:22 33

Valentin Lazea, economistul sef al BNR, a declarat ca semnalele primite de BNR arata ca liniile de finantare primite de banci de la actionarii lor straini vor fi mentinute anul acesta. Totusi, economistul sef al BNR considera ca intrarile totale de capitaluri straine se vor diminua in 2009 in Romania la fel ca dealtfel in toata regiunea sud-est europeana. El spune ca reducerea finantarilor face necesara o reducere a deficitului de cont curent care nu se poate realiza decat prin ajustarea deficitului bugetar.

"Bancile nu ar credita deloc companiile dupa capul lor. Acestea finanteaza doar prin Ministerul Finantelor". Lazea a subliniat ca banii atrasi de Trezorerie de la banci se reintorc in sectorul real prin platile facute de Stat.

Lazea spune ca deficitul bugetar mare al Romaniei este dintr-un anumit punct de vedere si un atu, pentru ca prin intermedierea Ministeurlui Finantelor companiile ajung sa primeasca finantari de la banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO