ZF 24

Lazea, BNR: Banii de la FMI nu vor finanta deficitul bugetar

11.03.2009, 10:20 28

Valentin Lazea, economistul sef al BNR, spune ca imprumutul de la Fondul Monetar International nu ar finanta deficitul bugetar, fiind vorba doar de bani pentru intarirea rezervei valutare. Doar banii de la Comisia Europeana ar avea scopul de a finanta deficitul bugetar.

"Un eventual imprumut de la FMI s-ar duce numai pentru protejarea rezervelor valutare, in scaderea rezervelor minime obligatorii, nicidecum pentru finantarea deficitului bugetar sau a finantarii de proiecte. Doar banii de la Comisia Europeana ar putea fi utilizati si pe finantarea de proiecte, nu numai pentru balanta externa", precizeaza Lazea in cadrul conferintei "Anul financiar bancar 2009".

Acesta a spus ca “nu vorbim de un singur imprumut, ci de un pachet de finantare atrasa de la institutiile finaciare internationale: FMI, CE, BEI, BERD, si asa mai departe”.

Valentin Lazea considera ca "incheierea sau neincheierea unui acord va fi in ultima instanta o decizie politice, se vor pune in balanta aceste avanteje (ale contractarii unui imprumut – n.red.) cu masurile de austeritate, decizia fiind in cele din urma una politica nu tehnica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO