ZF 24

Leii se scumpesc şi semnalează rate mai mari la credite

Leii se scumpesc şi semnalează rate mai mari la credite

Autor: Ciprian Botea

19.09.2014, 00:07 3457

Clienţii cu credite în lei ale căror dobânzi urmează să fie ajustate peste numai două săptămâni vor plăti rate mai mari în următoarele trei luni dacă trendul de scumpire a leilor din ultima perioadă se va menţine.

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor la creditele de retail în lei, a crescut cu trei sferturi de punct procentual în ultima lună şi ajuns în apropierea pragului de 3% pe an, nivel care nu mai fusese atins din luna mai.

Dobânzile interbancare au crescut cu o jumătate de punct procentual într-o singură săptămână, pentru ca în uti­me­le şedinţe să se stabilizeze la circa 2,9% pe an. Mişcarea a avut loc pe fon­dul „se­cării“ unei părţi din lichidi­tatea exis­tentă în piaţă, fenomen care a de­ter­minat BNR să injecteze 1,3 mld. lei în sistemul bancar printr-o operaţiune repo, prima de acest fel după o pauză de cinci luni.

„Piaţa financiară a încorporat mier­curi integral operaţiunea repo realizată de Banca Naţională în şedinţa de marţi, dar a continuat să fie influenţată şi de con­textul din pieţele externe sau de in­for­maţiile din sfera principalelor com­pa­nii listate pe bursă“, potrivit unei ana­lize a Băncii Transilvania, semnată de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Comparativ cu nivelul de la finalul lunii iunie, când a avut loc ultima ajustare a dobânzilor la creditele de retail, dobânzile interbancare sunt mai mari cu 0,5 puncte procentuale. Următoarea ajustare a dobânzilor va fi operată de cele mai multe bănci la finalul lunii septembrie.

Astfel, dacă acest decalaj se menţine şi în următoarele două săptămâni, clienţii cu credite în lei vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a-şi achita următoarele trei rate lunare. De exemplu, pentru un credit de 200.000 de lei pe 30 ani, cu o rată de dobândă formată din Robor la 3 luni plus o marjă fixă de 3%, un client plăteşte în prezent o rată de circa 1.140 de lei pe lună, dar din octombrie va scoate din buzunar cu 60 de lei mai mult.

Chiar dacă avansul dobânzilor interbancare de numai o jumătate de punct procentual pare nesemnificativ, impactul asupra ratelor lunare plătite de clienţi este vizibil în condiţiile în care costul creditelor se află la un minim istoric. Ipotecarele în lei, de exemplu, se vând la dobânzi de 5% pe an, comparabil cu nivelul do­bânzilor la euro.

Volatilitatea dobân­zi­lor la lei nu face decât să descurajeze creditarea în lei, care se dezmorţise în ultima perioadă. De exemplu, creditele ipotecare în lei au ajuns în prezent la un stoc de 6,5 mld. lei, triplu faţă de nivelul de anul trecut. Clienţii s-au reorientat către lei datorită dobânzilor în scădere.

„Scăderea ratelor de dobândă a încurajat revenirea creditării în lei, dar această creştere este anulată în totalitate de rambursările nete de credite şi de mutarea expunerilor neperformante în conturi extrabilanţiere“, notează analiştii de la UniCredit Ţiriac Bank.

Creşterea dobânzilor la lei în ultima perioadă este al doilea puseu semnificativ de volatilitate pe piaţa interbancară din acest an, după cel din luna ianuarie, când indicatorul Robor la 3 luni a crescut în decurs de o săptămână de la 2% pe an la 3,5% pe an. Creşterea de atunci fusese generată de BNR, care a drenat o parte din lichiditatea din piaţă pentru a proteja cursul de schimb.

Dobânzile interbancare s-au apropiat acum de dobânda-cheie a BNR, de 3,25% pe an, aşa cum a sugerat în luna august guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Analiştii cred că BNR va reduce dobânda la 3% pe an în şedinţa de la finalul lunii septembrie, ceea ce va egaliza practic cele două rate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO