ZF 24

Listarea Romgaz şi Nuclearelectrica plus creşterile acţiunilor au dus capitalizarea Bursei la maxime istorice

Autor: Andrei Chirileasa

16.01.2014, 00:08 598

Capi­talizarea bursei de la Bu­cureşti care reprezintă va­loa­rea cu­mulată a companiilor cotate pe bursa locală (fără piaţa RASDAQ) a crescut anul trecut cu 36,1 miliarde de lei (8,1 mld. euro), atingând la finalul anului nivelul de 133,8 mld. lei (30 mld. euro), care reprezintă un record istoric pentru piaţa locală.

Creşterea capitalizării a fost mai mare decât cea a indicelui BET, care a încheiat anul cu un câştig de 26,1%. Indicele bursier care urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai im­portante zece companii listate a închis anul 2013 la maximul ultimilor cinci ani şi ju­mătate, dar nivelul de 6.500 de puncte este cu 40% mai mic decât maximul istoric de 10.800 de puncte atins de BET în iulie 2007. În schimb, capitalizarea BVB la fi­na­lul lui 2013 era cu 40% mai mare decât capi­ta­lizarea maximă atinsă în iulie 2007, de 95 mld. lei.

Explicaţia pentru această diferenţă vine din listările realizate în ultimii şase ani pe bursa de la Bucureşti, care s-au văzut mai puţin în evoluţia indicilor bursieri, dar au con­tribuit la creşterea capitalizării. Listările pro­ducătorului de gaze naturale Romgaz Me­diaş (SNG) şi a producătorului de ener­gie electrică Nuclearelectrica (SNN), două dintre cele mai valoroase companii de stat, au adus anul trecut un plus de 27 mld. lei la capitalizarea BVB, adică 75% din creşterea totală. Restul de 9 mld. lei vin din creşterea valorii companiilor existente pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO