ZF 24

Liviu Voinea: Criza va dura pana la trei ani

29.03.2009, 15:18 39

Iesirea din criza nu se va produce deodata, ci ar putea dura pana la trei ani, a spus la Cluj, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, citat de Ziua de Cluj.

"Este o criza care ar fi aparut oricum, indiferent de ce s-ar fi intamplat pe plan extern. Nu e adevarat ca am luat imprumutul extern preventiv, ci avem o criza si am avut nevoie de finantare", considera Voinea.

Conform acestuia, una dintre cauzele crizei o reprezinta liberalizarea contului de capital, concretizata in intrari si iesiri necontrolate de capital strain.

"Aplicarea cotei unice de impozitare a stimulat consumul atunci cand nu trebuia stimulat. 82% din sumele disponibile prin aplicarea cotei unice s-a dus in consumul de bunuri curente, iar restul, in cele de folosinta indelungata. In loc sa economisească mai mult, la noi, cu cat lumea e mai bogata, cu atat mai mult se cheltuieste”, a specificat directorul GEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO