ZF 24

Localnicii din Mureş şi Braşov devin antreprenori în sate care atrag peste 20.000 de turişti străini

Pensiunea Rozalia este situată în apropierea şoselei care leagă Sighişoara de Braşov şi are o capacitate de 10 locuri de cazare.

Pensiunea Rozalia este situată în apropierea şoselei care leagă Sighişoara de Braşov şi are o capacitate de 10 locuri de cazare.

Autor: Greta Bogdan

23.08.2015, 00:00 2190

Satele din judeţele Mureş şi Braşov sunt tranzitate anual de mii de turişti veniţi din ţări precum Franţa, Anglia, Austria, Italia, Germania sau Polonia, care lasă localni­cilor într-un sejur de trei zile aproxi­ma­tiv 700 de lei pe cazare, plimbări cu căruţa sau produse fabricate în gospodăriile autohtone.

Mariana Purghel face de peste 15 ani papuci din pâslă pentru turiştii care vin în Viscri (judeţul Braşov) şi pentru că i-a impresionat cu designul lor, are în prezent comenzi în Germania de peste 150 de perechi pe an. Preţul unei pe­rechi porneşte de la 65 de lei şi poate ajunge la 110 lei.

„Am început  să lucrez în anul 2000 şosete, căciuli şi mănuşi pe care le vindeam ulterior turiştilor. Apoi am învăţat dintr-o carte câteva modele de papuci din pâslă, iar acum îi confec­ţio­nez, alături de 120 de femei, atât pentru tu­riştii români, cât şi pentru cei stăini.“ Fiecare femeie lucrează la confec­ţio­narea papucilor, în medie, opt ore pe zi.  Pe lângă această activitate, Mariana Purghel se ocupă de un magazin din Viscri în care vinde, pe lângă cafea şi su­curi naturale, borcănele de dulceaţă şi siropuri din fructe de sezon, al căror preţ porneşte de la 20 de lei.  „Am trans­format un atelier de fierărie al so­ţului meu într-un magazin în care să ne putem vinde produsele şi am făcut mulţi turişti să se întoarcă la noi.“

În ultimii ani 400 de localnici din 29 de sate din zonă s-au înscris la cursuri pen­tru meşteşugari. Din­tre aceştia, 60 s-au făcut ulterior  PFA, 28 SRL, iar res­tul s-au angajat la dife­rite societăţi, du­pă cum spune Caro­line Fernolend, ma­na­ging director al MET (Mihai Emi­nescu Trust), o orga­ni­zaţie care a început să atragă primele fon­duri pentru in­vestiţii în satele să­seşti încă din anii 1990.

„Fiindcă nu am avut succes cu au­to­rităţile noastre locale, la început in­vitam fiecare străin şi încercam să-l motivez să ne ajute şi aşa am reuşit să înfiinţăm Fundaţia Mihai Eminescu din România. Le-am spus că avem două nevoi: una este aceea că oamenii nu au un loc de muncă, iar a doua este aceea că avem un patrimoniu care are nevoie să fie reabilitat. Atunci am creat cursuri pentru zidari, dulgheri“, a spus Caroline Fernolend.

Rozalia Anghel din Criţ (judeţul Braşov) şi-a transformat locuinţa, la fel ca alţi localnici, într-o pensiune de două margarete în care primeşte turişti din toate colţurile Europei. „Primii turişti pe care i-am cazat la noi, în 2004, au fost cei aduşi de prinţul Charles. Acum primim oaspeţi din Austria, Elveţia, de peste tot din Euro­pa. Unii vin la noi doar la masă şi apoi pleacă“, a spus Rozalia Anghel.

Pensiunea Rozalia este situată în apropierea şoselei care leagă Sighi­şoa­ra de Braşov şi are o capacitate de 10 lo­curi de cazare. Pe lângă această acti­vitate, localnica se ocupă şi cu fabri­carea produselor naturiste pe care le vinde vecinilor sau turiştilor.

„Turiştii iau cu ei din produsele noas­tre, iar dacă vin în grupuri, de obi­cei cumpără câte două borcane de dul­ceaţă sau compot.“ Un borcan de 200 de grame de dulceaţă costă 8 lei, iar pre­ţul creşte pentru cantităţile mai mari.

Dintre turiştii străini, francezii vin de obicei în familii, iar germanii, aus­triecii şi elveţienii vin în grupuri mai mari, de până la 16 persoane. În gru­puri mai mici tranzitează satele transilvănene şi polonezii sau austriecii.

Pentru o noapte de cazare în Viscri, turiştii plătesc între 110 şi 350 de lei, la care se mai adaugă şi costul unei plimbări cu căruţa sau al produselor cu care turiştii se întorc în ţara lor, care poate ajunge la 100 de lei.

Cele mai profitabile luni ale anului în care vin cei mai mulţi turişti sunt iulie şi august. „În aceste luni nu putem să primim atâţia turişti câţi vin. În casele noastre de oaspeţi nu există televizor. Obligăm părinţii şi copiii să facă activi­tăţi în aer liber, să se plimbe, pot face o cărămidă şi o ţiplă“, a povestit Caroline Fernolend.

Până în prezent ea spune că a reuşit, ală­turi de cei 7 an­gajaţi ai asociaţiei, să atragă în satele din Transilvania, mai ales în judeţele Mureş şi Braşov, investiţii de peste 10 milioane de eu­ro, la un număr de 1.200 de proiecte.

Cea mai mică investiţie a aso­cia­ţi­ei a fost reabilitarea unei case cu 39.000 de euro.

La polul opus a fost reabilitarea conacului de la Mălân­crav, cu o investiţie de 900.000 de euro. Acum, conacul are 5 camere şi o bibliotecă care pot fi închiriate de  turişti pentru o săptămână cu 2.000 de euro.

Caroline Fernolend spune că sunt foarte mulţi oameni dornici să închi­rieze conacul, unde nu pot avea acces la internet sau alte facilităţi ale vieţii moderne. Doar în Criţ vin peste 4.000 de vizitatori anual, iar la Viscri sunt 17.000.

„Cu banii strânşi, oamenii îşi îm­bunătăţesc condiţiile de trai, investesc în locuinţe, puţini pleacă în vacanţe.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO