London City devine primul aeroport din Marea Britanie care va dirija digital traficul aerian

19 mai 2017 Autor: Anca Olteanu

London City devine primul aeroport din Marea Britanie care va implementa un sistem digital de trafic aerian dirijat de la distanţă, prin intermediul imaginilor furnizate în timp real de camere HD şi intenţionează să scoată din funcţiune turnul de control tradiţional, notează BBC News.

Sistemul digital le va permite controlorilor de trafic aerian să stea la o distanţă de 80 de mile şi să urmărească imagini în timp real furnizate de camera HD, în loc să fie în turnul de control şi să examineze ceea ce se întâmplă.

Noul sistem, care va fi finalizat în 2018, va fi testat timp de un an înainte de a deveni complet operaţional în 2019. Sistemul a fost deja testat în Australia, Suedia, Norvegia şi Irlanda.

Tehnologia a fost testată de compania de securitate şi apărare suedeză Saab şi va fi introdusă ca parte a unui program de dezvoltare a aeroportului London City în valoare de 350 de milioane de lire, care va include, de asemenea, o extindere a clădirii terminal, care îi va permite să gestioneze cu două milioane de pasageri mai mult, anual, până în 2025.

Sistemul le va oferi controlorilor o perspectivă de 360 de grade a câmpului aerian prin intermediul a 14 camere HD şi a două camere care se pot roti şi pot mări distanţa focală. Camerele vor transmite imagini în timp real prin cablurile de fibră către o nouă cameră de operaţiuni construită la baza din Nats, Hampshire, a furnizorului de control de trafic aerian al Marii Britanii.

Aeroportul intenţionează să scoată din funcţiune turnul de control tradiţional în 2019, înlocuindu-l cu un turn digital de 50 de metri, cu 32 de metri mai înalt decât cel existent.

Directorul executiv al London City, Declan Collier, susţine că are încredere absolută că sistemul este sigur în faţa ameninţării unui atac cibernetic. "Nici un director general nu este mulţumit de ameninţările atacurilor cibernetice, dar suntem foarte încrezători că sistemele pe care la instalăm sunt sigure şi sunt administrate foarte bine", a spus Collier.

Sistemul a fost inaugurat în Suedia, pe aeroportul Ornskoldsvik, unde zborurile sunt controlate printr-un turn aflat la distanţă în Sundsvall, la 177 de kilometrii depărtare, încă din 2015.

 

 
Cuvinte cheie:
AEROPORT
, TRAFIC
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide