ZF 24

Lovitură pe nevăzute după revoluţia fiscală: Fără să îşi dea seama, modificările fiscale adoptate prin OUG i-au lovit din plin pe românii care vor să îşi cumpere o casă sau vor să ia un credit, prin devalorizarea leului

Lovitură pe nevăzute după revoluţia fiscală: Fără...

Autor: Bogdan Alecu

11.11.2017, 13:52 2359

Pragul pentru a cumpăra un apartament sau o casă cu TVA de 5% este de 450.000 de lei, nivel fixat pe când cursul leului era de sub 4,5 lei. Odată cu devalorizarea treptată a leului, pragul a ajuns astăzi la 97.200 de euro, iar cu un curs de 4,7 lei pentru un euro, aşa cum estimează analiştii din piaţa financiară, pragul ar coborî sub 95.800 de euro.

În jurul nivelului de 90.000 – 100.000 de euro fără TVA se vând în prezent apartamente cu trei camere în zona semicentrală - a inelului median al Capitalei, sau apartamente cu două camere sau garsoniere în zonele centrale.

„În ultimul an costurile de construcţie pe rezidenţial au crescut cu 20%, iar dacă dezvoltatorii ar începe deja să mai şi lase la preţ pentru a compensa devalorizarea, întreg calculul nu ar mai avea absolut nicio legătură cu cel realizat anul trecut la începerea lucrărilor”, explică Georgian Marcu, consultant şi acţionar al companiei imobiliare Green Angels.

În prezent dacă un apartament este vândut sub pragul de 450.000 de lei, acesta are TVA de 5%, în timp ce locul de parcare, dacă cele două cumulate trec pragul, va avea TVA de 19%. Pe de altă parte, sunt dezvoltatori care trec şi apartamentul şi locul de parcare cu TVA de 19% în cazul în care cele două însumate trec pragul de 450.000 de lei, cu toate că au numere cadastrale diferite, tocmai pentru a evita probleme cu ANAF-ul în viitor.

„Aceasta va fi cea de-a doua „revoluţie” a TVA-ului după ce în 2007-2008 s-au construit blocuri pe persoană fizică, fără să se plătească TVA, după care în 2011 cei de la ANAF s-au alertat. Acum totul va depinde de interpretarea TVA-ului de 5%”, explică Georgian Marcu.

O trecere de la TVA de 5 la 19% înseamnă o scumpire de peste 10.000 de euro, iar unii clienţi ar putea să nu se mai încadreze pentru creditul imobiliar. De asemenea, aici situaţia depinde de antecontract, documentul în care trebuie să se clarifice aceste aspecte. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO