ZF 24

Lovitură pe la spate: Austriecii, cei mai mari investitori din România, se opun extinderii Uniunii Europene, a zonei euro şi a spaţiului Schengen, decizie care loveşte România în plin

Lovitură pe la spate: Austriecii, cei mai mari...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

14.09.2017, 11:26 5591

În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, Juncker a îndemnat la primirea României şi Bulgarei în Schengen.

"Este timpul să aducem România şi Bulgaria în zona Schengen. Şi Croaţia trebuie adusă în Schengen, dupa ce îndeplineşte condiţiile tehnice", a afirmat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Dacă vrem ca euro să unească mai degrabă decât să divizeze continentul nostru, atunci trebuie să fie mai mult decât moneda unui grup select de ţări. Euro este menită să fie moneda unică a întregii Uniuni Europene", a adăugat şeful Comisiei Europene.

Cancelarul austriac a afirmat că extinderea celor două zone nu ar trebui realizată atât timp cât nu sunt rezolvate probleme precum fraudele fiscale, munca detaşată firmelor est-europene pentru a limita costurile şi nerespectarea nivelului datoriei publice.

"Dacă doriţi, aceasta este de fapt o extindere a problemelor şi nu un plus în cooperarea europeană. Eu cred că această idee nu este gândită până la capăt", a completat Christian Kern.

Sebastian Kurz a indicat situaţia Greciei drept un exemplu concludent al problemelor create de includerea unor state care nu au îndeplinit criteriile stabilite de Uniunea Europeană.

"Zonele euro şi Schengen sunt deschise tuturor, însă doar celor care îndeplinesc criteriile (...) Trebuie să evităm situaţii ca cea din Grecia", a completat şeful diplomaţiei austriece.

Sebastian Kurz a indicat situaţia Greciei drept un exemplu concludent al problemelor create de includerea unor state care nu au îndeplinit criteriile stabilite de Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble a declarat miercuri că planul lui Juncker de a consolida UE prin extinderea zonei euro corespunde, în general, cu viziunea Berlinului privind viitorul Blocului comunitar.

"Este bine că pune presiune (pentru extinderea zonei euro), însă precondiţiile (pentru aderarea la zona euro) trebuie îndeplinite", a declarat Schaeuble pentru postul ARD, informează agenţia de ştiri Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO