ZF 24

Lucrările de construcţii au crescut cu 1,3% la zece luni, cu un minus de 0,1% în octombrie

Lucrările de construcţii au crescut cu 1,3% la zece...

Autor: Roxana Rosu

13.12.2016, 09:16 68

Lucrările de construcţii au avut în octombrie o evoluţie constantă, cu un minus de doar 0,1% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce faţă de septembrie a fost înregistrat un avans de 7,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, construcţiile s-au redus în octombrie cu 0,2% faţă de octombrie 2015 şi cu 0,7% faţă de septembrie 2016, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Raportat la luna precedentă, creşterea de 7,3% a fost susţinută de lucrările de reparaţii capitale, cu un plus de 36%, şi de lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu 28,6%. Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 6,1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 47,6% şi la construcţiile inginereşti cu 4,9%. Volumul lucrărilor de construcţii  de la clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 3,9%.

Faţă de octombrie 2015, s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 15,2%, în timp ce creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 9,4%, iar construcţiile noi au rămas la acelaşi nivel.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 7,6%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 34,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 0,2%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 20,4%. Creşteri au fost la  lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 5,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,4% .

În primele zece luni, volumul lucrărilor de construcţii a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,3%, respectiv cu 3%.

Avansul a fost suţinut de creşterile din zona lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente, cu 4,1%, şi a lucrărilor de construcţii noi, cu 3,8%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 14,5%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale cu 6,8% şi la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti cu 0,5% fiecare.

Ca serie ajustată, s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,2%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 11,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 6,4%,  clădirile rezidenţiale cu 4,1%  şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO