ZF 24

Ludwik Sobolewski, CEO BVB: România poate profita de incertitudinile din următorii ani, dar piaţa locală trebuie să devină o piaţă emergentă

Ludwik Sobolewski, CEO BVB: România poate profita de...

Autor: Roxana Rosu

29.06.2016, 10:28 374

Nu aş paria prea mulţi bani că Brexit se va intâmpla, dar sigur vom avea nişte ani de instabilitate şi cu siguranţă vor fi turbulenţe pe pieţe şi acestea vor afecta şi România, a spus Ludwik Sobolewski, CEO BVB.

" Nu vom putea folosi oportunităţile create de criză dacă rămânem o piaţă de frontieră. Trebuie să devenim o piaţă emergentă, apoi va avea mai multe şanse să profite de aceste incertitudini care vor fi în anii următori"

Alte declaraţii:

Peste cinci ani nu ştiu cum va piaţa de capital. Acum cinci ani nu ştiam că urmează Brexit, că Donald Trump va candida..

Dar în 2 ani, România va avea cea mai bună piaţă din Europa de Est, cu cele mai bune costuri, atractivitate şi domenii, cu un turnover de 30 mil euro. Dacă vom fi pe drumul spre piaţa emergentă, pe watchlist.

Companiile locale care se listează in alte pieţe, ca Londra, se confruntă cu volatilitate mai mare. Poate are sens pentru IPO.

Nu suntem aşa izolaţi, suprareglementati ca in 2013, 2014, acum bursa locală este mai accesibilă pentru străini. Nu mai e aşa important să listezi şi pe bursa din Londra cum era in trecut.

Nu are niciun sens să spui că ai avantaje dacă te listezi afară.

Este important să dezvolţi piaţa locală, să atragi investirori străini, sau să dezvoltăm alte pieţe de capital?

Nu aş paria prea mulţi bani că Brexit se va intâmpla, dar sigur vom avea nişte ani de instabilitate. Cu siguranţă vor fi turbulenţe pe pieţe şi vor afecta şi situaţia din România.

Instituţiile locale ar trebui să fie mai puternice decât acum, inclusiv cele de pe piaţa de capital. Trebuie să continuăm reformarea pieţei financiare şi de capital.

Această  perioada va crea şi oportunităţi pentru România. În primul rând, când investitorii sunt conştienţi că Europa este foarte eterogenă, că nu poate fi tratată ca o singură investiţie, este bine pentru ţări ca România. Ele devin mai vizibile.

Cel mai sănătos este să te finanţezi prin mai multe instrumente, leasing, credit, fonduri, obligaţiuni, etc. Avem nevoie de diversitate şi instrumente financiare diferite.

95% din banii asset managerilor sunt investiţi nu în economia românească, ci in Austria, UK, etc. Intrebarea este dacă băncile ar modifica strategia de vânzări, de unde ar vrea să le vină veniturile, cum văd viitorul. Doar instrumentele cu risc mare pot susţine inovaţia, dar foarte puţini investesc în aceste instrumente în România.

România are costuri mari de tranzacţionare, volume mici şi e o piaţă de frontieră. este o diferenţă între cei care vor capital şi cei care ar da capital. Proprietarii companiilor vor anumite evaluări, dar investitorii cer reduceri mari pentru că nu se informează destul şi ştiu doar că e o piaţă de frontieră deci aplică nişte riscuri.

E nevoie de acest upgrade, să fim o piaţă emergentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO