ZF 24

Mădălina Racoviţan, Partener KPMG: Generaţia tânără nu mai apreciază deloc locul de muncă tradiţional, cu 8 ore la birou. Multe firme permit lucrul de acasă, în echipe virtuale. Rolurile angajaţilor se schimbă, vor flexibilitate, proiecte noi, diferite, aşa că şi tipurile de contract se schimbă

Autor: Roxana Rosu

28.01.2017, 00:19 8890

Piaţa forţei de muncă se schimbă într-un ritm foarte rapid la nivel global,influenţată de mixul de generaţii, globalizare, schimbări legislative, tehnologice, iar pe indivizii trebuie să se adapteze pentru a fi angajaţi, a spus Mădălina Racoviţan, Partener, Servicii de Asistenţă Fiscală, Coordonator People Services, KPMG în România la conferinţa ”Intrăm într-o nouă eră a fiscalităţii?”. 

”Nu ne îngrijorează schimbarea, ci ritmul ei. Lucrurile se schimbă mai repede, în toate domeniile, decât acum 50 sau chiar 10 ani. Asta are efect şi asupra forţei de muncă şi cum va arăta ea în viitor. Indivizii trebuie să îşi schimbe un pic profilul pentru a fi amploaiabili şi în viitor, iar guvernele să adapteze politicile pentru a face faţă schimbărilor”.

Alte declaraţii ale Mădăline Racoviţan:

Este o forţă de muncă în schimbare, vom avea patru generaţii simultan la locul de muncă, fiecare cu nevoi, aşteptări  diferite şi organizaţiile trebuie să le ofere tuturor şanse.

2016 a fost un an foarte greu pe piaţa de recrutare şi asta nu va înceta, ci va deveni tot mai greu să găsim candidaţii potriviţi pentru joburile noastre. Acest lucru duce la creşterea salariilor.

Şi modul de recrutare se va schimba, începi să renunţi la anumite cerinţe şi cauţi candidaţi care să aibă măcar abilităţile cheie.

Alţi factori care influenţează piaţa sunt globalizarea, schimbările legislative, schimbarea tehnologică.  Sunt multe lucruri indispensabile acum, pe care nu le aveam în urmă cu 15 ani, gen telefon mobil, email, şi altele vor apărea.

Efectele vor fi flexibilitate mai mare a timpului de lucru, nu doar la generaţiile tinere, ci şi al cele mai în vârstă (multe contracte part-time la angajaţii aflaţi aproape de pensionare, generaţiile x şi y au nevoie de timp pentru familiile lor, generaţia 2020 nu mai apreciază deloc locul de muncă tradiţional cu 8 ore la birou).

Multe firme permit lucrul de acasă, în echipe virtuale. Rolurile angajaţilor se schimbă, aceştia vor flexibilitate, proiecte noi, diferite, aşa că tipurile de contract se schimbă (subcontractori, part time, outsourcing).

Vorbim de a patra revoluţie industrială, care are loc sub ochii noştri, despre internet of things, despre transformări tehnologice, digitalizare, inteligenţă artificială şi toate vor schimba modul în care lucrăm.

Sunt tot felul de opinii privind roboţii, unele pesimiste (o treime-două treimi din joburi vor fi înlocuite de maşini ) , altele optimiste (noi oportunităţi pentru a crea noi locuri de muncă).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO