ZF 24

Managing di­rec­tor al Axxess Ca­pital: Chiar şi pentru investitori „cu istoric“ a devenit extrem de complicat să ia bani de la bancă

Managing di­rec­tor al Axxess Ca­pital: Chiar şi...

Autor: Ioana David

06.08.2013, 19:40 781

„Aşa cum am făcut cunoscut acum câţiva ani, există un plan strategic de a ex­tinde Patria Credit către operaţiuni ban­care.“

Horia Manda, managing di­rec­tor al Axxess Ca­pital, com­pa­nie ce ad­mi­nis­trează fon­durile Ro­manian-Ame­ri­can En­terprise Fund (RAEF), Balkan Ac­cession Fund (BAF) şi Emerging Eu­rope Accession Fund, spune că ar putea să achiziţioneze o bancă pentru a extin­de operaţiunile instituţiei de micro­finanţare Patria Credit.

„Aşa cum am făcut cunoscut acum câţiva ani, există un plan strategic de a ex­tinde Patria Credit către operaţiuni ban­care (…) Am considerat şi consi­de­răm că este oportună o astfel de ex­tensie strategică la care lucrăm în pre­zent. Procesul de trans­formare în bancă nu mai este permis de legis­laţia bancară în acest moment, dar se poa­te discuta de o posibilă achiziţie“, a afir­mat Manda într-un interviu acordat ZF.

În prezent, RAEF şi BAF deţin 99,9% din acţiunile Patria Credit. Anterior, acţio­narii au mai încercat să obţină o licenţă ban­cară pentru a extin­de operaţiunile, însă BNR nu a acordat această licenţă. În por­tofoliul RAEF, de-a lungul timpului s-au mai aflat două bănci (Banca Româ­nească şi Banca Angricolă).

„Vorbim despre o posibilă extensie a operaţiunilor Patria Credit printr-o achi­ziţie care ar putea fi realizată prin fon­durile pe care le administrăm şi la care s-ar putea alătura ulterior şi alţi investitori financiari. Din nefericire pentru economia româ­neas­că, nu există foarte multe astfel de oportu­ni­tăţi de achiziţii. Nivelul de investiţii so­li­citat de o astfel de strategie de extensie este de ordinul zecilor de milioane de euro.“

Manda nu a dorit să precizeze cu ce bănci are discuţii.

Bănci la vânzare

Recent ZF arăta, citând surse ban­ca­re, că cel puţin trei bănci mici de pe piaţă – Romanian International Bank (RIB), Marfin şi Nextebank – şi-ar putea schimba acţionarul majoritar în lunile următoare, actualii proprietari derulând proceduri de vânzare aflate în etape mai mult sau mai puţin avansate. Pe lista instituţiilor de cre­dit care şi-ar putea schimba acţionarul ma­jo­ritar continuă să figureze şi Banca Carpatica.

Manda a mai spus că Patria Credit a avut un parcurs pozitiv, însă creşterea nu a fost mare, deoarece consiliul de admi­nis­tra­ţie nu a încercat să tragă compania într-o zo­nă de creştere mare ce ar fi dus la asumarea unor riscuri pe măsură.

Din portofoliul fondurilor administrate de Manda mai fac parte afaceri precum Edy Inter­na­tio­n­al Spedition (companie în care a in­vestit ini­ţial în 2005 şi care acum este în insol­ven­ţă), din domeniul transportului şi logisticii, fir­ma de închirieri de echipa­mente In­dus­trial Access (2007), Frigo­tehnica (2008), din industria echipa­men­telor frigo­rifice, Noriel (2010), din dome­niul jucăriilor, dar şi altele. Totodată, fon­durile au afaceri şi în regiune. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO