ZF 24

Marian Sarbu, ministrul Muncii: Contributiile la sistemul de pensii private obligatorii raman la 2%

05.02.2009, 18:58 28

Contributiile la sistemul de pensii private obligatorii au ramas in proiectul adoptat de Guvern la nivelul de 2%, in loc de 2,5% dupa cum era prevazut de legislatie pentru 2009, a declarat pentru ZF ministrul muncii, Marian Sarbu.

Marian Sarbu a spus ca "nu stie daca se mai poate interveni in anularea acestei masuri". Proiectul de buget urmeaza sa fie aprobat de Parlament, etapa in care ar putea interveni modificari.

Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP), din care face parte si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), a contestat vehement inghetarea contributiei, masura care afecteaza atat contribuabilii din tanara generatie - prin diminuarea pensiei pe care o vor avea, cat si companiile private de administrare - prin venituri incasate mai mici.

Reprezentantii fondurilor de pensii de pe pilonul II au declarat ieri pentru ZF ca au incredere ca se va reveni asupra acestei masuri, fiind vorba despre "un dezastru, o masura aberanta".

Contactat de ZF dupa sedinta de guvern, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor a spus ca nu poate comenta telefonic daca masura de inghetare a contributiilor a ramas valabila.

In raportul asupra legii bugetului de stat pentru 2009 nu apare nicio mentiune cu privire la nivelul contributiilor de anul acesta la pilonul II de pensii. Nu se precizeaza daca vor fi de 2% sau 2,5%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO