ZF 24

Marii constructori români au dat afară 2.600 de angajaţi anul trecut. Cele mai multe disponibilizări au fost realizate de Hidroconstrucţia

Marii constructori români au dat afară 2.600 de...

Autor: Andreea Neferu

06.05.2014, 00:06 404
Marile companii de construcţii cu acţionariat românesc, printre care Hidroconstrucţia sau Straco Grup, au disponibilizat în total peste 2.600 de angajaţi anul trecut, adică un sfert din personal, în contextul în care atât investiţiile publice, cât şi cele private în construcţii au cunoscut un declin, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe şi din rapoartele firmelor.
 
 
În România existau la finalul anului trecut 336.000 de angajaţi în sectorul construcţiilor, în scădere cu aproape 3% faţă de anul 2012, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, ceea ce arată că o parte semnificativă din persoanele care nu mai lucrează în domeniul de profil erau salariaţi ai marilor constructori cu acţionariat românesc.

Cele mai multe disponibilizări au fost realizate de Hidroconstrucţia, companie controlată de management şi salariaţi, care a ajuns anul trecut la 3.465 de angajaţi, un minus de peste 2.000 de persoane. De altfel, şi cifra de afaceri a companiei a scăzut anul trecut cu 4%, la 135,7 milioane de euro, în timp ce profitul s-a înjumătăţit la 1,9 milioane de euro. Principalul motiv al evoluţiei negative a rezultatelor financiare este legat de faptul că Hidroelectrica, principalul client al companiei, a redus investiţiile.

„Pentru diminuarea efectelor negative generate de reducerea activităţii la obiectivele hidroenergetice, societatea (Hidroconstrucţia – n.red.) a adoptat măsuri de redimensionare a structurilor organizatorice şi de redimensionare a costurilor cu consumul de resurse (materiale şi umane), asigurându-se astfel o diminuare a impactului negativ determinat de reducerea volumul de venituri“, potrivit raportului pe 2013 al Hidroconstrucţia.

 

Au încheiat proiectele de anvergură  

Aproape 230 de persoane au dispărut şi de pe statele de plată ale constructorului bucu­reş­tean Straco Grup, controlat de fraţii Alexandru şi Traian Horpos, astfel că firma a încheiat anul trecut cu 587 de angajaţi. Scăderea personalului vine în contextul în care constructorul a finalizat anul trecut două proiecte de anvergură la care lucra împreună cu alte companii de construcţii, autostrăzile Deva - Orăştie (32 km) şi Orăştie - Sibiu (lot 2 – 20 km), cu o valoare contractuală cumulată de aproape 300 mil. euro. Compania a consemnat anul trecut afaceri de 140 mil. euro, în scădere cu 29%, în timp ce profitul net s-a redus cu o treime, la 0,2 mil. euro.

Reduceri de personal au făcut şi cele două firme de construcţii controlate de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, Spedition UMB şi Tehnostrade, care au ajuns împreună la un număr mediu de 1.229 de angajaţi anul trecut, cu 172 mai puţini decât în 2012. Şi celălalt mare constructor băcăuan, PA&CO International, controlat de Costel Căşuneanu, a disponibilizat 71 de salariaţi, ajungând la 575 de angajaţi anul trecut, în timp ce un alt jucător moldovean din piaţa construcţiilor, firma Build Corp din Iaşi, al cărei acţionar majoritar este George Ivănescu, a încheiat anul precedent cu 52 de angajaţi, de patru ori mai puţini decât în 2012.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO