ZF 24

Marii producători de energie se îndreaptă către profituri record

Marii producători de energie se îndreaptă către...

Autor: Radu Bostan

24.09.2013, 20:06 787

Producătorii de electricitate spun că România se con­frun­tă cu un exces de energie, în special din cauza intrării pe fir a centralelor eoliene sau fotovoltaice, lucru care, combinat cu scăderea consumului, împinge preţurile în jos. În ciuda con­textului nefavorabil, cei mai importanţi jucători din pro­ducţia de energie se îndreaptă spre profituri record anul acesta. Care sunt explicaţiile?

„Avem 12-15 TWh pe care nu avem unde să îi consumăm. Producătorii trebuie să renunţe la investiţii în noi capacităţi şi să prioritizeze investiţiile pentru retehnologizarea capa­cită­ţilor existente. Avem excedent de pro­duc­ţie, dar în România con­ti­nuă investiţiile în re­gene­rabi­le“, a spuns Remus Borza, preşe­dint­ele con­siliului de supraveghere al Hidro­electrica, cel mai mare produ­cător de energie din sistem, in cadrul unei conferinte organizata de ziarul Bursa.

Datele transportatorului na­ţio­­nal de energie, Transelec­trica, ara­tă că puterea instalată totală a pro­du­că­torilor din surse rege­ne­ra­bile care beneficiază de schema de spri­jin a cres­cut de la 2.300 MW, la sfâr­şi­tul anu­lui trecut, la circa

3.000 MW du­pă primele şase luni din acest an, du­blul capacităţii centralei de la Cer­na­vodă. Cen­tralele sprijinite prin sistemul cer­tificatelor verzi sunt cele eoliene, fotovoltaice, pe biomasă sau biogaz şi hidrocentralele cu puterea instalată mai mică de 10 MW.

În pofida capacităţii mari instalate, producţia totală de ener­gie a acestor unităţi în primele şase luni a fost de 3,2 TWh, cantitate mult inferioară celei generate în aceeaşi pe­rioa­dă de producătorii termo, hidro sau de centrala de la Cernavodă. Cum consumul final de energie electrică a fost de 24,8 TWh în primul semestru, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rezultă că producţia din surse regenerabile a fost echivalentă cu 13% din consum. În acest timp, Nuclear­elec­trica a produs 5,6 TWh (22,5%), Complexul Energetic Oltenia a generat 5 TWh (20%), iar Hidroelectrica a produs 8,2 TWh (33%) atât prin capacităţile sale mari, cât şi prin cele mici care intră sub incidenţa schemei de sprijin.

Deşi regenerabilele sunt arătate cu degetul pentru situaţia din piaţă, inclusiv pentru scăderea preţului la energie, producătorii tradiţionali se pregătesc pentru un an record.

De exemplu, Hidroelectrica şi-a bugetat pentru 2013 un rezultat net de 434 milioane de lei, pe care l-a depăşit deja în primul semestru cu 47 milioane de lei. Astfel, pentru întreg anul compania ar putea ajunge la un profit net de un miliard de lei, potrivit celor mai recente estimări.

Profitul din primele şase luni este şi el aproximativ de două ori mai mare decât cel înregistrat în anul 2010, când producţia energetică a companiei s-a aflat la nivelul record de 19,8 TWh.

„Hidroelectrica nu face profit dintr-o cantitate de energie mai mare produsă şi nici măcar dintr-un preţ mai mare. Hidroelectrica şi-a redus costurile“, mai spune Remus Borza, cel care a condus compania în perioada de insolvenţă, iunie 2012-iunie 2013.

„Circa 1.000 de oameni a plecat din companie în perioada insolvenţei iar alţi 500 au plecat din Hidroservuri. Denunţarea contractelor bilaterale şi renegocierea celor care încă mai sunt în derulare au adus alte încasări. Chiar dacă acum vindem cu o medie de 180 de lei pe MWh, pe contracte preţul era de 130 de lei. Din creşterea preţului la energie pe contractele reglementate şi din scăderea cantităţilor livrate pe acest segment s-au generat alte profituri. Totodată, s-au stopat investiţiile păguboase. De exemplu anul trecut bugetul de mentenanţă era de 100 de milioane de euro. Anul acesta bugetul a fost de 50 de milioane de euro şi nici acesta nu a fost cheltuit“, a mai spus preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

De asemenea, Nuclearelectrica se aşteaptă să înregistreze un profit net de 131,9 milioane de lei, de 23 de ori mai mare decât cel de anul trecut. În primul semestru, compania a raportat un rezultat de 213,2 milioane de lei, venituri suplimentare venind din creşterea cotei din producţie vândută pe piaţa concurenţială, faţă de cea care este livrată pe piaţa reglementată la un preţ stabilit de autoritatea de reglementare.

Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător termo, ale cărui costuri de exploatare sunt printre cele mai mari din sistemul energetic, a avut un un rezultat brut de 110 milioane de lei în primul semestru, cea mai mare parte datorându-se însă unor venituri financiare de 84 milioane de lei. Compania şi-a bugetat un rezultat brut de 180 milioane de lei în acest an.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO