ZF 24

Marile companii petroliere din Vest nu renunţă la Rusia în pofida tensiunilor dintre Occident şi Moscova

Marile companii petroliere din Vest nu renunţă la Rusia...

Autor: Liviu Popescu

26.05.2014, 20:06 339

British Petroleum (BP), una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, şi-a confirmat angajamentul faţă de parteneriatul cu Rusia după semnarea unui acord cu cel mai mare producător de petrol al ţării, compania petrolieră rusească de stat Rosneft, în vederea exploatării de şisturi bituminoase în pofida sancţiunilor impuse de guvernul SUA contra directorului general al Rosneft şi a Moscovei, scrie Financial Times.

Contractul a fost doar unul din şirul de oferte semnate la Forumul Economic din Sankt Petersburg, Davosul Rusiei, de către directorul general al Rosnaft Igor Sechin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Sechin a semnat cu BP acordul prin care cele două mari companii petroliere vor exploata împreună şisturi bituminoase din zona câmpurilor petroliere Volga-Ural din centrul Rusiei. Aceste şisturi sunt minerale com­­bus­tibile care elibe­rea­ză pe­trol când sunt încălzite. Şeful  Rosnaft a ironizat sancţiunile venite din partea SUA şi a spus că “nu mai par atât de ameninţătoare”.

De asemenea, grupul petrolier francez Total a semnat recent cu Lukoil, cea mai mare companie petrolieră din Rusia din punct de vedere al rezervelor, un acord pentru înfiinţarea unei companii mixte care va căuta petrol în regiunea Bazenov din Siberia.

Washingtonul a îndemnat companiile occidentale să boicoteze summitul din Sankt Petersburg, însă reprezentanţii unora dintre cele mai mari companii petroliere occidentale au arătat mai degrabă interes pentru afacerile pe termen lung cu Rusia decât teamă faţă de represaliile din partea americanilor.

Bob Dudley, directorul general al BP, nu a semnat personal acordul de 300 milioane de dolari cu Rosnaft, însă a participat la o şedintă cu uşile închise cu liderul rus şi a întărit astfel angajamentul BP faţă de Rusia. Compania britanică este al doilea mare acţionar al Rosneft după statul rus cu o participaţie de 19,7%.

“Cred că este important să participi, să observi şi să asculţi. Avem responsabilitatea să fim alături de partenerii noştri în timpuri dificile” a spus Dudley.

Acordul dintre compania britanică şi Rosnaft este cel mai recent dintre acordurile încheiate de companii occidentale în Rusia. Acestea vor să profite de avantajele lipsei de impozitare pentru aşa numitele “zăcăminte dificil de extras” date de o lege intrată în vigoare în luna septembrie a anului trecut.

Producătorul american de petrol şi gaze îşi construieşte de mult timp legăturile cu Kremlinul, iar în 2011 a intrat într-o afacere de miliarde de dolari cu Rosneft. Putin a acordat directorului general al Exxon, Rex Tillerson, Ordinul Prieteniei, cea mai mare distincţie a Rusiei pentru “mari contribuţii aduse de companie pentru dezvoltarea cooperării în sectorul energiei”. Printre multele acorduri încheiate de Rosneft la “Davosul” rusesc cu mari grupuri petroliere se numără şi acordul de achiziţionare de resurse petroliere şi produse de la compania petrolieră de stat a Venezuelei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO