ZF 24

Lovitură dură pentru piaţa de fashion: Celebrul lanţ britanic Marks & Spencer închide magazinele din România şi iese de pe piaţă

Lovitură dură pentru piaţa de fashion: Celebrul lanţ...

Autor: Cristina Roşca

08.11.2016, 09:41 70809

Retailerul britanic Marks & Spencer va închide cele şase magazine din România, piaţa locală fiind alături de alte nouă ţări pe lista celor unde compania renunţă la operaţiuni.

„Marks & Spencer propune închiderea tuturor celor 53 magazine aflate integral în proprietatea sa pe zece pieţe, inclusiv zece magazine în China şi şapte în Franţa, precum şi a magazinelor sale din Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia, Olanda, Belgia şi România”, spun oficialii companiei.

Pe piaţa locală compania a intrat în anul 2000, fiind unul dintre primii retaileri care şi-au pus România pe hartă. Iniţial britanicii au venit în sistem de franciză pentru ca ulterior să vină direct. Acum compania are şase magazine, patru în Bucureşti şi câte unul în Iaşi şi Constanţa. În total acestea angajează 101 persoane.

„Având în vedere analiza cuprinzătoare a activităţii internaţionale a grupului, am efectuat o evaluare aprofundată a activităţii noastre din România şi a oportunităţilor de creştere pe termen lung pentru Marks & Spencer pe piaţă. Analiza noastră a arătat că în ultimii cinci ani am avut mari dificultăţi în a atinge pragul de rentabilitate şi nu mai putem continua activitatea din România”, spune Jonathan Glenister, director regional pentru Europa, China şi India în cadrul Marks & Spencer.

Retailerul a obţinut anul trecut afaceri de 32 mil. lei cu pierderi nete de 8 milioane de lei.

Decizia închiderii vine la scurtă vreme după ce compania a adus local şi divizia de alimente pe care a integrat-o în conceptul de modă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO