ZF 24

MFP stabileşte noi reguli de despăgubire pentru daună totală în programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi

MFP stabileşte noi reguli de despăgubire pentru daună...

Autor: Roxana Rosu

30.06.2016, 10:38 222

Ministerul Finanţelor Publice a clarificat modalitatea de plată a despăgubirilor în cazul daunei totale pentru autoturismele achiziţionate prin programul de stimulre a cumpărării de autoturisme noi şi de utilizare a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat.

Astfel, ministerul a elaborat un Proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

Măsura clarifică atât cazurile în care MFP a plătit finanţatorului suma rezultată din executarea garanţiei, precum şi pe cele în care valoarea despăgubirilor, înainte de depunerea de finanţator la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plată, acoperă integral sau doar parţial soldul finanţării garantate restante.

În primul trimestru din 2016, a fost înregistrat primul caz de daună totală a unui autoturism achiziţionat prin Program, pentru care nu a fost solicitată executarea garanţiei de stat.

Atât instituţia de credit, cât şi beneficiarul i-au solicitat Ministerului Finanţelor Publice acordul pentru folosirea sumei primite ca despăgubire pentru daună totală, în vederea stingerii creanţei datorate de beneficiar. Ministerul Finanţelor Publice nu şi-a putut da acordul, pentru că nu exista această posibilitate în Normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 66/2014.

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unui autoturism nou, prin contractarea de credite garantate de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO