ZF 24

Mihaela Vrabete, Ministerul Dezvoltării: Fostele platforme industriale au potenţial uriaş pentru parcuri industriale

Mihaela Vrabete, Ministerul Dezvoltării: Fostele...

Autor: Roxana Rosu

08.06.2016, 10:28 614

Zonele de brown field, foste platforme industriale, nepopulate cu activităţi acum, au potenţial uriaş de dezvoltare de parcuri industriale şi tehnologice, a spus Mihaela Vrabete, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la conferinţa ZF Birouri şi Rezidenţiale. 

"Vrem să configurăm o legislaţie eficientă şi elaborăm Codul Urbanismului, prin care vrem să reglăm avizele şi autorizaţiile, să vedem ce se poate dezvolta pe o zonă, care sunt planurile de amenajare regională. Decalajul între dezvoltarea localităţilor există peste tot, în toate ţările, între capital şi alte oraşe. Această diferenţă nu poate fi evitată. Adminnistraţia s-a maturizat în abordarea dezvoltărilor locale şi regionale,există  colaborare între zona privată şi publică."

Alte declaraţii:

Vrem să vedem unde este oportună dezvoltarea de birouri sau locuinţe pe plan local. Noduri rutiere, navale, feroviare sunt bune pt birouri pentru că feresc oraşul de aglomerarea traficului.

Oraşele mici şi mijlocii au foste zone industriale mai uşor de abordat, cu mai puţini proprietari. Oraşele mari profită de prezenţa universităţilor însă.

Sectorul public trebuie să asigure infrastructura, utilităţile, un cadru pentru ca sectorul privat să iniţieze afaceri în care tinerii să găsească locuri de muncă local. Ambele sectoare să se se implice şi să investească. 

Informaţiile primite din zona imobiliară sunt foarte importante pentru administraţie în elaborarea planurilor de urbanism local şi regional. Dezvoltarea regională, alocarea fondurilor se face pe termen scurt, mediu sau lung.

Codul Urbanismului vrea să structureze şi să includă toată legislaţia din domeniu.

Vrem să reluăm târgurile de proiecte, în care administraţia îşi prezintă planurile.

Universitatea tehnică din Cluj şi-a descentralizat anumite cursuri pe profilul cerut de companiile din zonă pentru studenţii din Bistriţa. Cursurile se ţin la Bistriţa. Ca soluţie pentru a reţine tinerii pe plan local.

Oraşele sunt tot mai complicate, mai ales Bucureşti, interese publice, instituţionale, private. Companiile trebuie să se bazeze pe planurile şi strategiile elaborate pe termen mediu şi lung, indiferent cine este în administraţie. Planul urbanistic general al Bucureştiului va ţine cont de dezvoltarea metropolitană. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO