ZF 24

Miliardarul american John Paulson, căsătorit cu o româncă, a câştigat 2 miliarde de dolari într-o singură zi

Miliardarul american John Paulson, căsătorit cu o...

Autor: Roxana Pricop

11.12.2013, 18:37 1877

Miliardarul american John Paulson, în vârstă de 57 de ani, a câştigat azi 1,9 miliarde de dolari şi a ajuns la o avere de 11,4 miliarde de dolari, potrivit unui clasament făcut de Bloomberg care monitorizează evoluţia zilnică a averilor celor mai mari miliardari din lume.

Cu toate acestea, faţă de începutul anului, Paulson este mai sărac cu 450 milioane de dolari, potrivit Bloomberg.

În vârstă de 57 de ani, Paulson a făcut mare parte din avere în anul 2007 când firma pe care o conduce şi o deţine, Paulson&Co, a câştigat 15 miliarde de dolari pariind pe prăbuşirea creditelor ipotecare subprime din SUA. Din 2009 însă, Paulson a intrat într-un con de umbră pariurile sale nemaifiind la fel de inspirate. Fondurile sale au pierdut aproape 5 miliarde de dolari în 2012, parte din cauza pariului neinspirat pe aprecierea aurului şi o parte din cauza retragerilor făcute de investitorii nemulţumiţi. 

2013 a fost însă un an de revenire pentru John Paulson. După ce pariurile neînspirate pe recuperea economiei SUA, pe criza euro şi pe aur i-au tăiat la jumătate activele fondurilor de hedging pe care firma sa le administrează, în 2013 principalele sale fonduri speculative afişează randamente de două cifre, potrivit Bloomberg care citează persoane apropiate situaţiei. Firma sa din New York Advantage Strategy, care a suferit pierderi record în 2011, are un randament de 30% în acest an iar fondul Recovery a crescut cu 55%. O rană care rămâne deschisă este fondul de aur , care a ajuns la 370 milioane dolari, cea mai mare din active fiind banii proprii ai miliardarului .

Printre investiţiile făcute de Paulson în acest an sunt achiziţiile de acţiuni la băncile greceşti Alpha şi Piraeus, cele două bănci din Grecia care au ieşti cu bine din criză şi care au operaţiuni şi în România.

Tot în acest an, unul dintre fondurile pe care le administrează a cumpărat producătorul de piane Steinway cu 503 milioane de dolari. Paulson este căsătorit din anul 2000 cu românca Jeni Zaharia (în prezent Jeni Paulson), cu care are doi copii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO