ZF 24

Miliardarul Otto Beisheim, cofondator al Metro, s-a sinucis

Miliardarul Otto Beisheim, cofondator al Metro, s-a sinucis

Autor: Iulian Anghel, Cristina Roşca

18.02.2013, 18:31 6459

Miliardarul german Otto Beisheim, cofondator al grupului de distribuţie Metro s-a sinucis la vârsta de 89 de ani, după ce a aflat că era atins de o maladie incurabilă, a anunţat familia sa.

Corpul său a fost descoperit, transmite Reuters,– astăzi de dimineaţă la domiciului său din Bavaria.

«Odată cu conceptul său de <cash and carry> el (Otto –n.n.) a revoluţionat sectorul, la mijlocul anilor 1960», aminteşte Olaf Koch, preşedintele consiliului director al Metro, într-un comunicat.

Metro este al patrulea grup de distribuţie din lume, având o cifră de afaceri, în 2012, de 66,7 mld. euro.

Un purtător de cuvânt al grupului Beisheim a declarat că familia nu are de gând să-şi vândă participaţia la Metro - sub 10% din capital. Această participaţie face din familia Beisheim al treilea acţionar al Metro, după familiile Haniel et Schmidt-Ruthenbeck, care deţin împreună 45,78% din acţiuni.

În 2012 publicaţia americană Forbes estima averea personală a lui Otto Beisheim la 3,3 mld. dolari.

Drumul germanului Otto Beisheim câtre lumea miliardarilor lumii începe în 1964 cănd a fondat alâturi de familiile Schmidt-Ruthenbeck şi Haniel grupul german de comerţ Metro, unul dintre cele mai mari din Europa, cu afaceri de 66,7 mld. euro anul trecut. Unul dintre miliardarii discreţi ai Germaniei şi ai lumii, Beisheim a fost puţin vizibil în reviste şi ziare, fie ele şi de specialitate.

Astfel, informaţiile legate de viaţa sa sunt limitate. Dupâ cel de-al doilea Râzboi Mondial – la care a luat parte înrolăndu-se în armata lui Hitler, potrivit unor informaţii din presa germanâ care nu au fost însâ niciodatâ confirmate de miliardar – Otto Beisheim a fost director general al unei companii din domeniul electricitâţii. Ulterior, a pus bazele propriului sâu business, grupul Metro A.G. pe care l-a şi condus din poziţia de director executiv. În timpul şefiei sale grupul german a ajuns unul dintre cele mai puternice la nivel european.

Beisheim controleazâ astâzi 10% din totalul acţiunilor grupului de comerţ care deţine în portofoliu lanţurile Metro Cash&Carry, Real (hipermarketuri), Media Markt şi Saturn (electrocasnice) şi Galeria Kaufhof (centre comerciale). În ultimii ani omul de afaceri a decis sâ văndâ treptat din acţiunile deţinute în cadrul grupului de comerţ, atenţia sa orientăndu-se spre alte domenii.

Astâzi, miliardarul administreazâ Beisheim Holding Schweiz AG, care investeşte în companii de IT şi tehologie. El mai deţine Beisheim Center, un complex de apartamente, clâdiri de birouri şi douâ hoteluri de cinci stele (Ritz-Carlton şi Marriott) în Berlin.

Pasiunea sa pentru case nu se limiteazâ doar în a le construi, miliardarul deţinănd proprietâţi în Elveţia, Franţa (Paris) şi Germania (Rottach-Egern).

Germanul este de asemenea un cunoscut filantrop, el finanţănd mai multe grâdiniţe şi cluburi sportive. Tot el a finanţat în urmâ cu circa 20 de ani o scoalâ de management care astâzi îi poartâ numele, WHU - Otto Beisheim School of Management.

Acţionari Metro AG: Familiile Haniel and Schmidt-Ruthenbeck (50,01%), Otto Beisheim (9,97%), Acţiuni libere la tranzacţionare (40,02%)

Metro A.G. în Romănia: 32 de magazine Metro                                                             

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO